Magazin

ŽANA ALPEZA Prošla su vremena rintanja, gladne, pohlepne oči su spremne na sve!

Napisala: Žana Alpeza / novikonjic.ba

Bez dlake na jeziku. Kao javna tajna, svi znaju a svi šute. U zidovima odzvanjaju tračevi i pogrdne riječi. Svjejedno je muškarac ili žena. Svejedno je lijep ili lijepa.

Doći do posla u današnje vrijeme, u ovom vedrom balkanskom nebu je kao da se uputite u Coloseum u Rim pješice, osim ako nemate bogate roditelje, strica političara, tetku bankarku i tako dalje. Šta li na tom putu svega ima. Dakle ovdje je riječ o poslu koji je stalan, koji ima plaćeno mirovinsko i zdravstevno osiguranje, koji je zaštićen ma  kakav Lički medvjed, koji ima bezbroj slobodnih dana u godini, kada se ustane dolazi na posao, odlazi kada padne na pamet, maltretira kolege, i tako u beskraj.

Dobio/la je posao preko kreveta?? Da, odzvanja preko kreveetaaa. Zar to još netko radi?? Ovo je tematika s ovog podneblja, nema prijave, nema sindikata, nema dokaza i slično.

Quid Pro Quo

Quid pro quo latinska je fraza koja se doslovno prevodi sa “nešto za nešto” ili “ovo za ono”. U tom bi kontekstu moglo izgledati kao: „Ti (idi sa mnom na spoj), dat ću ti posao. Provedi noć/noći sa mnom, naći ću ti „posao  ”, objašnjava Karen Elliott, odvjetnica za rad i zapošljavanje u tvrtki Eckert Seamans u Richmondu. Kada netko izričito izjavi ili čak implicira da će pristajanje na seksualne usluge ili romantično sudjelovanje utjecati na ili odrediti hoćete li dobiti posao, zadržati posao, dobiti unapređenje, dobiti povišicu, dobiti bonus ili dobiti fer ocjenu učinka, to je seksualno uznemiravanje.

U ovom tekstu nećemo pričati o sex…nom uznemiravanju, već svjesnoj odluci kako doći do posla! Nema predrasuda, nema osude, bilo muškarac ili žena!

Kako muškarac dobiva posao?

Pošto je ovo opće poznato da je podneblje patrijarhata, u svemu odlučuje muškarac,vodi glavnu riječ, on je alfa i omega. Ali, danas na tržištu rada i na zavodima za zapošljavanju imamo veliki broj muškaraca koji su bez posla. I to jako teško pada čovjeku koji je mlad, završio bilo koje obrazovanje, biti bez posla ostavlja puno praznine i gorčine, prolaze dani,mjeseci,godine. Čovjek postane odlijepljen od socijani kontakata (osim onih privatni) i najgore od roditelja mora biti prisiljen uzimati novce, ponekad radi nešto na crno. Ovakav primjer muškarca koji je bez posla,ili koji je izgubio posao je doista puno teško. I onda sa životopisom u ruci,iz firme u firmu tražeći posao ,dodje do „šefice“ koaj odlučuje pri zapošljavanju,ali „šefica“ bacila oko na mladog mladića,ona srednje godine,zanimljiv,zgodan, šarmantan.I tako kaže „šefica“ dobili ste posao, ali večeras ću Vam sve objasniti uz čašu vina. I već slutimo što će se desiti, „šefica“ bacila oko na njega i da bi dobio posao on mora (ne mora) provesti noći sa „šeficom“.

Drugi primjer muškarca je onaj koji po meni je puno toksičniji, egu nigdje kraja,a njegove ambicije patološke. Da bi se popeo na tron on se ispred „šefice“ kao lavlje krzno prostro pred njom samo da bi se popeo na vražji tron. Ovakav tip kolege na poslu je najopasniji. Zašto? Zato što je mač sa dvije oštrice, i obadvije oštrice idu njemu u korist. S jedne on ima podršku od nadležne kolegice tj.one koja ga brani,s druge strane je vrlo arogantan prema kolegama i kolegicama, i gazi sve samo da bi prešao stepenice do cilja. Uredi kao i bake po komšiluku i selu,svi znaju sve, a nitko ne zna ništa. Svakako ovaj tip kolege sa posla  treba uvelike zaobilaziti,ili ako ste sa njim u blizini po zadacima gledajte što manje komunicirati,i ako taj trenutak nemate posla izmislite ga! Jer ne preže ni pred čim!

Kako žena dobiva posao?

Oduvijek je bilo muškaraca koji su svoju moć iskazivali time što su na  žene gledali kao statusni simbol i dobijali ih poklonima, položajem, prijetnjama. Oduvijek su postojale žene koje su do cilja dolazile svojim tijelom.Do vlasti, novca i moći su došli oni koje su djevojke zaobilazile u širokom luku.Oni koji nikada nisu osjetili ljubav, poštovanje, privrženost.I hoće sve. Gladne, pohlepne oči.Pridružile su im se prilike koje će im se umiljavati, spavati sa njima, postati savjetnice, tajnice, direktorice.

Nedovoljno.Gladne oči, gladna  deformirana tijela. Zbog današnjih medija i izopačene modne industrije ova tijela mladih žena su postala kao kost i koža. Stvorili su sirotinju svuda oko sebe.Mnogo je siromašnih, očajnih žena.Prvo ih učlane u stranku. Obećaju posao. Daju posao na određeno.Onda okrenu ključ u vratima kancelarije.Pristane, sigurna je.Ne pristane, otkaz.Ako ne pristane slijedi joj trafika, konobarica,čistačica …Ako pristane, čist i lak posao.U stvari najprljaviji i najteži.Laže sebe da je to u redu, da to radi zbog porodice.Prenosi se priča gradom.Suprug ništa ne pita.Prešutna suglasnost. One koje su odbile rintaju, idu kući iscrpljene i prolaze pored štandova na kojima su isfrizirane i mirišljave žene u mini suknjama koje ih gledaju sa visine.

Pognu glavu i produže sjećajući se masnih ruku koje pokušavaju da ih dodirnu,  vratova koji se približavaju… Sjećaju se bijega i nagona za povraćanje. Ženama koje su odbile da se prodaju treba podrška. Ovakave žene prolaze jako teško psihosomatsko stanje, koje je ako nakon određenog vremena ne pronađu bolji posao ,zaista im život pruža ono što rukama urade,ali da to bude čist,zadovoljan,pošten posao.Ova nije pristala, i sada je ponosna čistačica koja se svako jutro sa smješkom budi ,i ide na posao.

Drugi tip žene je sasvim čista suprotnost od navedenog gore primjera. Ova je završila fakultet ( većina ih preko (xx veza) mamini i tatini novaca ,i slično. One očekuju sada fotelju i ured sa namještajem od industrijsko rustikalnog eksterijera. Naravno, dobiju posao tatica nazove XY osobu,i evo je već za tjedan dana po želji renoviranom uredu. Bez iskustva, bez kulturnog odgoja, bahata napuhanka, kojoj je trebalo najteže biti kada pukne nokat da digne paniku kao da se sprema cunami.

Ali, ona je upravo taj cunami, jer sa svojim karakterom koji je na niskoj bodovnoj skali, počinje kolege i kolegice da maltretira. Ona je dotjerana, skupa markirane krpice, parkirano auto svaki dan drugo, cijela joj se priča svodi kako će ići kozmetičarki,na  liposukciju jer je mili Bože vidjela gram sala na stražnjici. I kolege iz dana u dan moraju ovo gledati osam i više sata, moraju podnositi osam i više sata. I tako unedogled. A dokle? Kako žena koja je obrazovana, kulturna, pristojna podnositi ovo da ne reagira, a da pritom se ne upita Bože mili nju je netko stavio znatno moćan,mogu izgubiti posao.I tako opet se vraćamo u onaj krug gdje sve trpi naše tijelo i um,i ne zaboravlja.  Svakako ovaj tip kolegice na poslu zaobolazite na široko,ako Vam je nadređena,budite originalni, održavajte profesionalan odnos, ne ulazite u rasprave, i radite svoj posao.

Ovaj tip žene će rapidnim korakom početi da  direktoru illi vlasniku koketirara,tako da očekujte još puno toga što ,osobno smatram da je kratkog vijeka, jer ako je pravi uposlenik ,i uposlenica i radi svoj posao ,nema te/ili toga što će ih skrenuti tim putem. Svakako da je kada vidimo gore primjere teško imati takvu šeficu ili šefa nadređenog,ali vjerujte i ulažite u sebe,i vrlo važno TRAŽITE drugi posao ali svakako tajno!

Tekst se naravno ne odnose na one koji su se zaposlili trudeći svojim prvenstveno znanjem ,neprospavanim noćima učeći za sutra na faxu, i moleći Boga da dobiju posao bilo koji samo da otpočnu raditi ,i korak po korak.Ne odnosi se na one nadredjene koji ulažu u svoje zaposlenike koji ih svakodnevnim primjerom pokazuje da bez rada, znanja, mogu se očekivati rezultati !

Slični članci

Back to top button