DruštvoHercegovinaVijesti

ŠTA NAM DONOSI PROMJENA NA ČELU ZZO HNK? NAPREDAK ILI SUKOB INTERESA?

Na posljednjoj sjednici Vlada Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je  Rješenje o privremenom imenovanju Andreja Čovića na mjesto direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a do završenja procesa izbora i imenovanja direktora, a najduže na period do tri mjeseca. Ujedno, data je saglasnost na Odluku o privremenou finansiranju ZZO-a za 2024. godinu za period od 1. januara do 31. marta 2024. godine u ukupnom iznosu od 38.177.000,00 KM.

Ovim je deblokiran rad Zavoda zdravstveniog osiguranja, institucije od iznimne važnosti za sve građane našeg kantona koja je mjesecima unazad poslovala “obezglavljena” i na rubu zakonitosti a, prema tumačenju mnogih, i mimo zakona, s obzirom da je bivša v.d. direktorica i nakon isteka perioda na koji je imenovana potpisivala sve akte i operativno vodila ZZO HNK.

Andrej Čović, imenovan je na tri mjeseca jer je privremenom mjerom osiguranja, Općinski sud u Mostaru rješavajući, na zahtjev bivše v.d. direktorice Vidačak, naložio Vladi HNK da ne poduzima aktivnosti oko provođenja konkursa za imenovanje direktora Zavoda do rješavanja sudskog spora. Zato je Vlada HNK pribjegla privremenom imenovanju na tri mjeseca, ali, ako se uzme u obzir sporost Suda (osim u ovom slučaju kada je od traženja do izricanja mjere prošlo manje od dvadeset dana) Andrej Čović će iduća tri mjeseca biti na čelu ZZO-a HNK:

Nakon perioda u kojem je vladao Rade Bošnjak pa perioda kada je njegova bliska saradnica Vidačak upravljala uz njegove upute, dolazak Čovića na ovu poziciju je već, sam po sebi, olakšanje, kako za korisnike i Vladu HNK, tako i za uposlene u Zavodu koji za novog direktora imaju samo riječi hvale.

Ali, ne treba zanemariti ni činjenicu da je Andrej Čović zet Ivana Prlića vlasnika LUPRIV PHARM-a i da se, barem prema toj činjenici, nalazi u svojevrsnom sukobu interesa. Ova činjenica, sama po sebi, ne mora značiti da je mladi Čović sklon iskoristit vlastitu poziciju za protežiranje firme svoga punca odnosno tasta. Ali, “đavo daje priliku…”

Još kad se tome doda da je Andrej sin Bosiljka Čovića, kojem sukob interesa nikako nije stran. Naime, Čović stariji je član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH i direktor obrazovnog centra Široki brijeg u čijem sastavu su Visoka škola CEPS i LOGOS. Upravo te privatne visokoškolske ustanove su  izdašno koristile sredstva Fonda u čijem Upravnom odboru sjedi Bosiljko Čović.

Da li iver, u ovom slučaju, ipak, pada daleko od klade, znat ćemo ubrzo.

Mostar.live

Slični članci

Back to top button