BiHDruštvoVijesti

Umjesto penzije, moraju na posao

Od penzija kakve su u Bosni i Hercegovini jedva da se može voditi pristojan život. Penzioneri su godinama pričali da jedva imaju za račune, hranu i lijekove, a kako ih niko nije čuo, odlučili su se vratiti na posao. Radit će kažu sve sve dok ih zdravlje služi.

Preživljavanje umjesto lijepe starosti. Penzioneri kažu da ih je više stid pričati čega su sve morali odreći zbog niskih penzija. A sadam umjesto da nakon godina rada odmaraju, siromaštvo ih tjera na rad.

Među penzionerima koji rade je i sarajevski pedijatar, Izet Hočko. Iako je već skoro pet godina u penziji kaže da je primoran raditi i da je razloga za to više. Jedan od razloga je i taj što je, kako nam doktor kaže, u Kantonu Sarajevo prije samo nekoliko godina bilo 46 pedijatara, a danas ih je duplo manje. Potvrđuje i da su penzije izuzetno niske i da su mnogi primorani da rade.

– Kad me poslodavac ponudio da radim, rekao sam mu da ću raditi sve dok budem psihički i fizički zdrav i dok on bude imao potrebe. On će imati sve veću potrebu. Jednostavno čovjek će raditi kad mora, kad želi, kad voli, a ja sam iskombinovao sve to, rekao nam je sarajevski pedijatar, Izet Hočko.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH smatra da penzioneri koji se osjećaju sposobnim, koji su potrebni na tržištu rada i koji ne ugrožavaju nikom drugom radno  mjesto, imaju pravo raditi, a da im se ne obustavlja isplata zarađene penzije.

– Ima tu i prednosti za penzionera, aktivniji je, društvu koristan, osjeća se vrijednijim i normalno nešto će zaraditi, smatra Redžo.

Prema evidencijama Fonda penzijsko invalidskog osiguranja Republike Srpske, krajem prošle godine, samo u ovom bh. entitetu zaposleno je bilo preko osam hiljada penzionera. Gotovo polovina penzionera u BiH ima penziju do 350 eura, što je jedan od razloga koji ih tjera na rad.

Penzioneri obično rade iste ili slične poslove koje su radili i prije odlaska u penziju, često one za koje nedostaje radna snaga- vozači, varioci, građevinski radnici, medicinske sestre…A kako naša zemlja muku muči i da nedostatkom doktora i oni umjesto u penziju svaki dan odlaze na posao. Poslodavci se ne žale jer dobijaju iskusne radnike.

oslobođenje.ba

Slični članci

Back to top button