DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Radnici kažu da Dom zdravlja Konjic ide u ambis; ministar Bevanda: Nećemo nikoga pustiti da potone

Šta će biti sa Domom zdravlja Konjic, koji je u višegodišnjoj agoniji, niko idalje pouzdano ne zna.

Brojni su problemi sa kojima se susreće ova zdravstvena ustanova. Od ogromnih višegodišnjih dugova radnicima po pitanju doprinosa, ali i plaća i toplih obroka.

Vrh ledenog brijega s početka novembra prošle godine bila je odluka 15 ljekara, od njih ukupno 26, da će u roku od 30 dana dati otkaze ako primanja ne budu isplaćena.

Prema riječima Amera Kerića, radnika ove zdravstvene ustanove i bivšeg predsjednika Nezavisnog sindikata radnika zdravstva, uposlenima se odranije još duguju tri plaće i tri topla obroka.

– Sada kao dobijamo primanja na način da nam sa zakašnjenjem uplate platu, ali ne uplate topli obrok. Mi smo sve vrijeme u neizvjesnosti – šta će sutra biti? Tranše iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dolaze, ali svaka uplata na račune radnika je neizvjesna. Rekao bih da ova situacija ide strmoglavo u ambis – ističe Kerić.

Kada je riječ o doprinosima, uposlenima nisu uplaćivana od 2008. do 2021. sa izuzetkom nekoliko mjeseci u 2016. Kompletan dug po tom osnovu iznosi 10,7 miliona KM bez kamata.

Zbog toga, kako je Faktoru krajem novembra prošle godine kazao direktor Doma zdravlja dr. Džemal Hajduk, devet radnika (dva ljekara, dva nemedicinska radnika i pet medicinara sa srednjom stručnom spremom), koji su u 2022. i 2023. ispunili uvjete, ne mogu u penziju.

Problem Doma zdravlja Konjic je nedostatna trašna koju ova zdravstvena ustanova dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, a koja, kako nam je tada rekao Hajduk, ne može pokriti mjesečne plaće 140 uposlenih.

Mjesečno ona iznosi 262.000 KM plus kvartalni dodatak od Vlade HNK na osnovu kolektivnih ugovora u iznosu od 50.000 KM, što je ukupno 312.000 KM. Da bi se mjesečno zatvorilo sve ono što pripada i državi i uposleniku, potrebno je 398.000 KM. Po tome, mjesečni deficit ustanove iznosi između 75.000 i 85.000 maraka.

Ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, prof. dr. Milenko Bevanda (HDZ), kaže kako je održao sastanak sa svim direktorima domova zdravlja u kantonu.

– Kako sam mogao čuti na sastanku, svi imaju probleme, razgovarali smo o njima, ali ništa konkretno nije dogovoreno. To je bio inicijalni sastanak, čiji je cilj bio izvući probleme na površinu, a onda ih prioritetno rješavati. Ministarstvo neće pustiti nikoga da potone, ali mora se znati i ko je nadležan za svaki dom zdravlja, a to je osnivač, u konkretnom slučaju to je Općina Konjic. Uključili smo se, u narednom periodu rješavat ćemo probleme koliko budemo u mogućnosti – rekao je Bevanda.

Faktor

Slični članci

Back to top button