BiHDruštvoVijesti

Da li je uvrštavanje femicida u zakon prijetnja za tradicionalne vrijednosti

Definicija femicida u usvojenom Nacrtu izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama RS-a nije adekvatna za tradicionalne porodične vrijednosti, prema mišljenju 21 organizacije iz ovog entiteta koje su zvaničnicima i javnosti uputile pismo, dok aktivistice za prava žena kao problem vide nedostatak sankcije.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, napisao je na mreži X da podržava stav organizacija iz ovog entiteta da uvrštavanje termina femicid u zakonodavstvo nema za cilj stvarnu zaštitu žena, već “uvođenje rodne ideologije u naše porodično zakonodavstvo i uništavanje tradicionalne porodice a pod plaštom borbe protiv nasilja i na prevaran način kroz zloupotrebu žena stvarnih žrtava nasilja”.

– Smatram da zakon istinski treba da zaštiti prava žena, te su ove primjedbe predstavnika sasvim opravdane. Neprihvatljivo je da se na ovaj način na mala vrata uvodi rodna ideologija, zato zakon treba preciznije da definiše i načela tradicionalne porodice, jer upravo u takvoj porodici treba da odgajamo našu djecu, kao najboljem okruženju – napisao je Dodik kao reakciju na pismo 21 organizacije iz Republike Srpske upućeno javnosti i najvišim zvaničnicima u kojem upozoravaju na “pogubnost” termina femicid u zakonu po tradicionalne porodične vrijednosti.

“Udruženje građana Roditelji za prava djece”, “Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti”, “Kolo srpskih sestara”, “Udruženje porodica sa četvero i više djece Banja Luka”, “Udruženje žena Duga”, kao i druge organizacije navode i da su protiv bilo kakve vrste nasilja, ali da je “prihvatanje ideologije u kojoj su izjednačeni pol i rod izazvalo dosta štete u drugim zemljama”. Osim toga, kažu da Nacrt koji je u skupštinsku proceduru uputila Vlada RS-a sadrži brojne druge odredbe koje smatraju višestruko štetnim za porodicu.

– Naime, porodica se veoma široko definiše, pojam nasilja se široko definiše, djevojčice i djevojke ispod 18 godina se smatraju ženama!? Sve to doprinosi slabljenju porodice i njenom postepenom uništavanju – piše, između ostalog, u pismu u kom traže da se Nacrt povuče iz skupštinske procedure.

Dodik je ranije javno iznosio stav o očuvanju tradicionalnih porodičnih vrjednosti, navodeći da pripadnike LGBTIQ zajednice treba “eliminisati” iz obrazovnih institucija.

Nacrt izmjena zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama RS-a usvojen je u novembru prošle godine, ali u njemu iako je definisan femicid, nisu jasno definisane kazne za to djelo, što je prema aktivistkinjama koje se bore protiv nasilja nad ženama i djecom nedopustivo.

– Nama je bitna kazna, a nije nam bitno kojim zakonom će to biti regulisano – rekla je ranije Aleksandra Petrić iz “Udružene žene”, fondacije koja konstantno upozorava na poražavajuću statistiku o ubistvu žena, bračnih i emotivnih partnera u našoj zemlji.

Prema njima strožije kazne bi mogle dovesti do smanjenja broja ubijenih žena.

Femicid, kao posebno krivično djelo, u Nacrtu o dopunama Krivičnog zakonika RS-a, koji je predlagao ranije zastupnik Nebojša Vukanović, odbijen je da se uvrsti na dnevni red Narodne skupštine. U tom prijedlogu se navodilo da će počinilac biti kažnjen kaznom od najmanje deset godina ili doživotnom kaznom zatvora.

Nacrt koji je odbijen predlagao je da se ova kazna izrekne onima koji liše života žensku osobu, a članovi su porodice ili bliske osobe, bivši ili sadašnji partner bez obzira na to da li su živjeli u zajedničkom domaćinstvu, a dodaje se i element prethodnih zlostavljanja ili odbijanje partnerstva.

Radmila Žigić, izvršna direktorica fondacije “Lara” iz Bijeljine, kaže za Detektor da je teško razumjeti zašto neko ima problema sa tim da društvena pojava koja postoji, a to je nesrazmjeran broj ubistava žena u porodici, u odnosu na muškarce, bude posebno definisana. Ona kaže i da bi moglo biti predmet rasprave to da li femicid treba biti definisan i kao posebno krivično djelo, a da može imati i kvalifikaciju teškog ubistva.

– Smanjenju femicida najviše može doprinijeti doslijedno sprovođenje Zakona o zaštiti nasilja u porodici i shvatanje tog problema na način da onog trenutka kada se prijavi nasilje država iskoristi sve mehanizme da zaštiti žrtvu uključujući i žene i djecu jer podsjetit ću vas na slučaj koji se dogodio u Modriči ili Bosanskom Šamcu prije dvije-tri godine, kada je Centar za socijalni rad donio odluku da dijete izađe iz sigurne kuće, a otac ga sačekao i ubio – kaže Žigić.

Zbog osjetljivosti, ovom se problemu, smatra, mora pristupiti izuzetno pažljivo i koristiti sve zakonske mehanizme.

– Ne mislim da rješavanje nasilja u porodici ugrožava bilo kakve porodične vrijednosti osim ako ne mislimo da se tradiocionalnu porodica sastoji od toga gdje će otac tući sve ostale članove porodice – kaže Žigić.

Vlada u narednom periodu treba u skupštinsku proceduru da uputi prijedlog Nacrta ovog zakona ukoliko on ne bude povučen.

Zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a Mirna Savić Banjac navodi da je femicid usvojenim Nacrtom o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama odlično definisan, ali i ona kao glavni nedostatak navodi nepostojanje posebne kazne za ubistvo žene. Ne vidi šta je sporno i zbog čega su pojedine organizacije reagovale.

– Apsolutno se ne mijenja nikakva rodna ideologija i nema nikakve veze prijedlog ovog zakona s tim. Smatramo da ostaje ista definicija porodice i da nije tačno da se bilo šta drugo pokušava izmijeniti osim činjenice da žene zbog toga što su žene, a to pokazuju svi podaci, trpe sve veće nasilje koje dovodi do sve većeg broja ubistava. Mi kao društvo moramo reagovati – rekla je za Detektor Savić Banjac.

Novinarka i aktivistica Milkica Milojević smatra da se određeni dio društva zalaže za očuvanje tradicionalnih vrijednosti i to onih probranih po kojima se zna “šta priliči ženi i šta muškarcu i kome je mjesto u kuhinji i budoaru, a kome za skupštinskom govornicom”.

– Te tradicionalne vrijednosti su društveni konstrukt zasnovan na rodnoj podjeli. Nisu muškarci glava kuće, države, preduzeća…, zbog onog među nogama već zbog konstrukta partijarhata – kaže ona smatrajući da je u tome korijen nasilja, pa i femicida.

Za nju bi bilo dovoljno da pravosuđe provodi postojeće zakone.

– Recimo Krivični zakonik RS-a koji je jasno propisao da će onom ko ubije člana porodice kojeg je prethodno zlostavljao biti kažnjen minimum deset godina zatvora do doživotne kazne – kaže Milojević.

Detektor

Slični članci

Back to top button