BiHDruštvoMagazinVijesti

GODINA GUBITAKA: POZNATI KOJI SU NAS NAPUSTILI U 2023.

Na izmaku 2023. godine, prisjećamo se poznatih od kojih smo se oprostili. Ove smrti potresle su regiju u protekloj godini.

SAŠA PETROVIĆ

Krajem januara stigla je vijest o smrti glumca Saše Petrovića koja je ostavila sve u nevjerici. Publici će ostati prepoznatljiv po brojnim ulogama u filmovima i TV dramama kao što su ‘Ničija zemlja’, ‘Ovo malo duše’, ‘Hajde da se volimo’, ‘Kuduz’, ’Gori vatra’, ‘Ljeto u Zlatnoj dolini’ i ‘Nafaka’ te popularnoj seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’. Poznat je i po ulozi u kultnoj sarajevskoj predstavi Audicija.

MIRSAD TUKA

Glumački velikan Mirsad Tuka preminuo je 11. jula u 59. godini. Profesionalnu karijeru počeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta.  Od 1996. bio je član je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, mnogim filmovima i TV serijama.

MIROSLAV ĆIRO BLAŽEVIĆ

Legendarni nogometni trener i bivši selektor bh. reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći put nažalost nije uspio. U bogatoj trenerskoj karijeri vodio je mnoge klubove i reprezentacije.

JASMIN TELALOVIĆ

Glumac Jasmin Telalović preminuo je u 47. godini života. Glavne uloge igrao je u filmovima „Tu“ Zrinka Ogreste i „Ne pitaj kako“ Lukasa Nole. Glumio je u serijama „Odmori se, zaslužio si“, „Bitange i princeze“, „Zimmer frei“, „Naša mala klinika“.

DAMIR PAŠIĆ DADI

Damir Pašić, nekadašnji član boy benda Seven up, preminuo je u 46. godini nakon kratkotrajne borbe s teškom bolešću.

SEJO PITIĆ

Sejo Pitić, interpretator narodne pjesme i sevdalinke, preminuo je u 77. godini života. Bio je jedan je od najboljih izvođača sevdalinke, koji se proslavio 80-ih godina prošlog vijeka pjesmom “Plava ženo, topla zima”.

IBRO MANGAFIĆ

Bh. kompozitor Ibro Mangafić preminuo je u 72. godini života. Od 1973. godine komponovao je preko 700 pjesama (LP-ploča, muzičkih kaseta, kompakt diskova i DVD albuma) za različite diskografske kuće. Ostavio je i zapažen trag kao član mnogih organizacija i udruženja.

ASIM HOROZIĆ

Preminuo je i istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić. Bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici.

NENAD CVETKO

Bolest je odnijela i hrvatskog glumca Nenada Cvetka. Cvetko je bio poznat po ulogama u serijama ‘Stipe u gostima’, ‘Odmori se, zaslužio si’, ‘Larin izbor’.

JELENA ČVOROVIĆ PAUNOVIĆ

Početkom decembra stigla je vijest o smrti srbijanske glumice Jelene Čvorović Paunović koju su mnogi zavoljeli kao Žaklinu u seriji “Srećni ljudi”, i kao Kasandru u “Porodičnom blagu”. Ostala je televizijskoj publici upamćena po vrlo specifičnom glasu.

ŽARKO LAUŠEVIĆ

Poslije kraće i teške bolesti, sredinom novembra, preminuo je srbijanski glumac Žarko Laušević. Iznimnu popularnost donijela mu je uloga u srbijanskoj televizijskoj seriji ‘Sivi dom’ (1984.). Bio je jedan od najpriznatijih glumaca bivše SFRJ.

(E.M.)/Hayat.ba

Slični članci

Back to top button