BiHDruštvo

Da li će penzije biti povećane i u februaru?

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH Redžo Mehić zatražio je hitan sastanak sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i Tonijem Kraljevićem, federalnim ministrom finansija.

Kako je Mehić pojasnio, vlasti moraju dati odgovore u vezi s najavljenim povećanjem penzija za šest posto, prema kojem bi penzioneri već 5. februara dobili uvećane penzije. Penzioneri traže precizan odgovor hoće li dobiti veće penzije, posebno zbog činjenice da još nije usvojen ni budžet FBiH za 2024. koji je, kako kaže Mehić, osnovica za sve ostalo.

– Poslao sam dopis premijeru i tražio sastanak, jer smo mi u Savezu u informativnoj blokadi. Svi nagađaju, to se vrti, ali je sve na dugom štapu. Oni moraju da daju odgovore kako misle da to premoste. Naime, neizvjesno je usvajanje budžeta FBiH. Što se tiče tog procenta, ljudi koji su iznijeli taj podatak baziraju sve na zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, gdje se već naslućuje da je stopa rasta BDP-a u godini koja završava 6,2, a indeks potrošačkih cijena 5,8 posto, sa čim se mi u Savezu nikako ne slažemo. To dvoje kad se zbroji i podijeli sa dva, dođe se do cifre od šest posto redovnog usklađivanja – rekao je Mehić za Oslobođenje.

Prema Mehićevim riječima, 15. aprila Federalni zavod za statistiku bi trebao da objavi te podatke i tada se, prema članu 79. Zakona o PIO-u, vrši usklađivanje.

– Ako se ne usvoji budžet, donosi se odluka o privremenom finansiranju. Ona je decidirana i važi do 31. marta. U Zakonu o budžetima u FBiH navodi se da se u tom periodu ne mogu vršiti nikakva povećanja primanja budžetskih korisnika i onda to sad isključuje ovu tezu koja se pojavila u javnosti. Zato sam tražio da sjedemo sa predstavnicima Vlade i da ne držimo ljude u neizvjesnosti, naglasio je Mehić.

Pri tome se osvrnuo i na izjavu ekonomskog stručnjaka Faruka Hadžića, koji je kazao da iduće godine neće biti vanrednog usklađivanja penzija.

– Nije dobro što je bio tako izričit i rekao da se ne može očekivati vanredno usklađivanje. U članu 80. Zakona o PIO-u je propisano da se vanredno usklađivanje može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta BDP-a u prethodne dvije godine veća od 3 posto i ako nema deficita u budžetu. Prošle godine je to vanredno usklađivanje bilo 3,9 posto, s tim da taj iznos ne može biti veći od stope rasta BDP-a u 2023. Ali, ako je stopa rasta BDP-a za ovu godinu iznosila 6,2 posto, to bi bilo odlično. Hadžić mi je sugerisao da u aprilu tražimo nešto u vidu jednokratne pomoći, ali ona ne ulazi u osnovicu budućih penzija. Ta pomoć se dijeli povodom Božića i drugih stvari – kaže Mehić.

Oslobođenje

Slični članci

Back to top button