DruštvoHercegovinaKonjicPolitikaVijesti

Zdravlje žena u Konjicu: Tribina o prevenciji i zdravim stilovima života

Konjic, 15. decembar 2023. – Forum žena Gradske organizacije SDP BiH Konjic održao je sinoć tribinu “Zdravlje žene” u restoranu “Neretva”. Tribina se fokusirala na edukaciju žena o zdravom načinu života i ranoj prevenciji bolesti.

Dr. Armina Lazarević, specijalistica epidemiiologije, i dr. Sanda Šain-Dautbegović, specijalistica ginekologije, održale su predavanja o temama relevantnim za žensko zdravlje, od razvojne dobi do prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Naglasak je bio na usvajanju zdravih navika i praktika za održavanje dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Tribina je bila otvorena za javnost i privukla je veliko interesovanje. Prisustvovale su članice Foruma žena GO SDP BiH Konjic, predstavnice Udruženja žena “Nera” i građanke Konjica. Živa diskusija nakon predavanja potvrdila je značaj ovakvih edukativnih aktivnosti.

Podatak o povećanom broju oboljelih od karcinoma u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prema statistikama ZZJZ HNK, bio je povod za inicijativu tribine. Predsjednica GO SDP Konjic i potpredsjednica Skupštine HNK, Vesna Saradžić, uputila je na posljednjoj sjednici Skupštine inicijativu resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo HNK da poduzmu akcije za istraživanje i otkrivanje uzroka ovog trenda.

U oktobru 2023. godine, Vesna Saradžić je pred Skupštinom HNK zatražila i od Vlade HNK da ubrzo osigura dodatna sredstva za rad Javne ustanove Dom zdravlja Konjic.

Tribina “Zdravlje žene” je korak u pravcu podizanja svijesti o značaju prevencije i zdravih stilova života za žensko zdravlje. Aktivna uloga žena u Konjicu i podrška lokalnih institucija pokazuju pozitivnu tendenciju ka prioritetiziranju zdravlja žena u zajednici.

Slični članci

Back to top button