BiHDruštvoPrivredaVijesti

Suad Ećo: Domaćinstva ne mogu dugoročno imati ovako jeftinu struju

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Suad Ećo je govorio o mogućnosti poskupljenja struje za privredne subjekte i domaćinstva.

Pozdravio je to što entitetska vlada nije dopustila Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH) da sama odlučuje o cijeni struje.

“Najavljivali su poskupljenje od 80 do 200 posto, da bi na neki način kompenzovali svoje gubitke ili loše upravljanje kompanijom. Ne možete preliti na krajnje potrošače. Odgovornost treba da bude i na vladi i na ministarstvu. Problem je u samoj Elektroprivredi i potrebna je jedna dublja analiza kako je poslovala ta kompanija. Vlada je dobro uradila da preuzme odgovornost. Mi smo tražili da ne bude poskupljenja, ali možemo reći da je to ipak na nekin način kontrolisano i podnošljivo poskupljenje”, rekao je za FTV.

Prema njegovim riječima, realni sektor će odgovoriti i ipak pokušati da optimizira potrošnju struje kako ne bi došlo do većeg poskupljenja.

“Upozoravali smo da će u konačnici poskupljenje struje platiti građani. Sa 20 posto mogli bismo pričati da ipak zadržimo postojeće cijene. Kada je u pitanju izvoz, možemo zadržati izvozne rezultate”, naveo je Ećo.

Objasnio je zašto smatra da domaćinstva ne mogu dugoročno imati jeftinu struju.

“Dugoročno ne možemo imati ovako jeftinu struju za domaćinstvo, i na neki način to kompenzirati kroz visoku cijenu realnom sektoru. Definitivno moramo imati socijalnu kartu i na osnovu nje utvrđivati cijenu i za domaćinstvo. Realni sektor dugoročno ne može podnijeti samo cijenu kako bi kompenzirali cijenu domaćinstva, a pogotovo izvoz”, naglasio je.

Kako je kazao, desile su se oscilacije, ali je trend rasta cijena izvoza te EP BiH gubi šansu da ostvari ekstra profit. Kao mjere za koje smatra da bi trebala donijeti Elektroprivreda istakao je povećanje proizvodnje uglja, maksimiziranje proizvodnje, maksimiziranje izvoza te da kroz investicije radi na proširenju mreže.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button