BiHDruštvoKonjicPolitikaVijestiZanimljivosti

Konjic i Neretva: Zajednički cilj očuvanja prirodnih ljepota

Ministarstvo okoliša i turizma danas je bilo domaćin sastanka ministrice Nasihe Pozder, federalnog ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića i gradonačelnika Konjica, Osmana Ćatića.

Teme koje su na sastanku otvorene ticale su se Neretve, zaštite okoliša i zaštićenih područja.

Ministri su informisali gradonačelnika o informaciji i zaključku o gradnji HE Ulog koje je Vlada FBiH usvojila na prijedlog ovih ministarstava te o svim do sada poduzetim koracima i onima koji će uslijediti.

Stavovi lokalne zajednice su jasni i po pitanju gradnje HE Ulog, ali i drugih mHe na Neretvi te je potvrđen zajednički stav da se iskoriste svi mehanizmi da se ove gradnje zaustave.

Zaštita okoliša i prirodnih ljepota Konjica je također ocijenjena kao zajednička opredijeljenost, te je dogovoreno da se pokrenu aktivnosti na izradi Studije izvodljivosti koja bi pomogla u zaštiti planine Prenj.

Grad Konjic ove jeseni je dobio dva priznanja kao turistička destinacija koja svoj turizam razvija na postulatima održivosti.

Selo Lukomir proglašeno je najljepšim selom u BiH u USAID-ovom projektu održivog turizma, a Grad Konjic je uvršten među pet destinacija iz BIH u “Green destinations top 100” za 2023. Obje nagrade govore u prilog danas iskazanoj spremnosti za proaktivnu saradnju kada je u pitanju očuvanje prirodnih ljepota ovog grada.

Konkretni zaključci sastanka su sljedeći:

  • Zajednička opredijeljenost za zaustavljanje izgradnje HE Ulog i drugih mHE na Neretvi.
  • Pokrenut će se aktivnosti na izradi Studije izvodljivosti za zaštitu planine Prenj.
  • Grad Konjic će nastaviti s razvojem turizma na održivim postulatima.

Ovaj sastanak je pokazatelj da lokalna zajednica, federalna vlada i međunarodne organizacije dijele zajednički cilj očuvanja prirodnih ljepota Konjica i Neretve.

Slični članci

Back to top button