DruštvoKonjicKulturaMagazinNVOVijestiZanimljivosti

Udruženje VIPK obilježava Dan državnosti: Cvijeće za suverenu i jedinstvenu BiH

Danas je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu 1943. godine.

Na tom zasjedanju je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj se izražava odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih. Također je utvrđeno da je Bosna i Hercegovina ravnopravna republika u okviru buduće Jugoslavije.

Dan državnosti je prilika da se prisjetimo žrtve i borbe za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Također je prilika da se reafirmiše ideja suverene i jedinstvene države, zajedničke domovine svih njenih građana.

U Konjicu, povodom Dana državnosti, mladi aktivisti Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” zajedno sa predsjednicom, Semirom Inajetović, položili su cvijeće na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine na Trgu državnosti Alija Izetbegović.

Ovim činom, članovi VIPK-a su obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine i iskazali poštovanje prema žrtvama rata.

“Ovo je naš način da odamo počast svima koji su dali svoje živote za slobodu i nezavisnost naše domovine”, izjavila je Semira Inajetović, predsjednica udruženja VIPK.

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Slični članci

Back to top button