BiHDruštvoKonjic

Trijumf nad osteomijelitisom: Nastavnik Rasim Pirija se izliječio

Nastavnik geografije, Rasim Pirija, koji je bolovao od osteomijelitisa (upala kosti), vratio se iz bolnice Medipol u Istanbulu nakon uspješnog liječenja.

Rasim Pirija iz Konjica, koji se ved 35 godina bori s dijabetesom skoro je izgubio stopalo zbog ozbiljne infekcije koja je prijetila amputacijom. Međutim, nakon traumatičnog iskustva, Pirija je uspio prevladati ovu situaciju, zahvaljujući turskoj zdravstvenoj grupaciji Medipol koja je nedavno otvorila predstavništvo i u Sarajevu.

Nakon niza dugotrajnih pokušaja liječenja i komplikacija uzrokovanih osteomijelitisom, Pirija se obratio Medipol Mega Univerzitetskoj bolnici u Istanbulu putem Medipol predstavništva u Sarajevu.

Rasim Pirija

Rasim Pirija

Troškove operacije i liječenja uspješno je pokrio donacijama koje su skupljene putem različitih organizacija. Prva operacija u Istanbulu uključivala je čišćenje zaraženog područja pogođenog osteomijelitisom nakon čega je Pirija primao dugotrajnu antibiotsku terapiju. Druga operacija obuhvatila je uklanjanje prethodno postavljenih antibiotika i zamjenu oštećenih dijelova kosti. Nakon treće posjete bolnici, dobio je potporu koja je ispravila deformitet stopala.

Gospodin Pirija je naglasio važnost nade i upornosti za one koji se suočavaju s teškim bolestima te potaknuo druge da ne gube nadu u potrazi za liječenjem. Doc. Dr. Bilgehan Çatal, specijalista ortopedije i traumatologije koji je vodio Pirijino liječenje u Medipol Mega Univerzitetskoj bolnici, naveo je da je Pirija bolovao od “Charcot noge”, stanja koje se javlja kod osoba s nekontroliranom šećernom bolesti, a može se odraziti na zglobove nogu i uzrokovati poremećaje hoda.

Dr. Çatal je objasnio da se kod Pirije, osim Charcotove bolesti, razvila i infekcija, poznatija kao “dijabetičko stopalo”. Naveo je da se ova dva stanja mogu preklapati i da u nekim slučajevima dovode do amputacije. Nakon što je Pirija zatražio pomoć u bolnici Medipol, ljekari su prvo uspješno iskontrolisali infekciju operacijom i antibioticima, a zatim su ponovnom operacijom uspjeli ispraviti deformisane zglobove nogu kako bi mu omogućili normalan hod.

klix.ba

Slični članci

Back to top button