BiHDruštvoKonjicMagazinPolitikaVijestiZanimljivosti

Svečano-edukativni čas u Srednjoj školi Konjic: Akademik Pejanović podijelio optimizam uoči Dana državnosti BiH

Amfiteatar Srednje škole u Konjicu danas je bio ispunjen učenicima, profesorima i predstavnicima Grada Konjica. Počelo je obilježavanje 25. novembra – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na značaj sticanja njene nezavisnosti i promišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Akademik Mirko Pejanović održao je predavanje o Danu državnosti Bosne i Hercegovine, naglašavajući značaj nezavisnosti zemlje i razgovarajući o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Pejanović je rekao da je budućnost BiH u postizanju članstva u EU i NATO savezu, te u izgradnji slobodne i pravne države unutar tih okvira. Uvjeren je da će se to sigurno ostvariti, ali da je potrebno ubrzati integraciju.

“Želim da ovi mladi ljudi, u čijim se očima danas vidjela želja za znanjem o nastanku i razvoju državnosti, budu oni koji će svojim znanjem i zalaganjem biti garant očuvanja naše domovine u njenoj budućnosti. Želim da sretno rastete i živite u njoj,” poručio je akademik Mirko Pejanović.

Direktor instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rasim Muratović, osvrćući se na knjigu akademika Pejanovića “Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti“, koja je između ostalog predstavljena ovom prilikom, kazao je da se radi o svojevrsnoj knjizi optimizma, jer se fokusira na tri važna faktora: Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, Referendum za nezavisnost BiH i Platformu o radu Predsjedništva RBiH, u ratnim uslovima, čiji je autor prof.dr. Mirko Pejanović.

Upravo ta Platforma je pozvala sve građane, sve narode da krenu u borbu za slobodu, naglasio je u svom obraćanju prof.dr. Muratović.

Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić istakao je, da Grad Konjic svake godine nastoji kvalitetnim sadržajima obilježiti bitne datume iz historije Bosne i Hercegovine.

“Želeći na pravi način podsjetiti na važnost Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, danas smo našim mladim sugrađani prenijeli najvažnije činjenice koje se odnose na put kojim je naša domovina stekla i sačuvala državnost. Sretni smo da smo to mogli učiniti uz pomoć onih koji su u ključnim momentima za našu državu bili tu da je sačuvaju,” kazao je gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić.

Današnji obrazovni sat bio je jedan od prvih sadržaja kojim će Grad Konjic obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U narednim danima uslijedit će otvaranje obnovljene škole u Ribićima, otvaranje školskog igrališta u Čelebićima, otvaranje obnovljene područne škole Podorašac, obilazak spomen-obilježja i polaganje cvijeća, defile učenika osnovnih i srednjih škola ulicama grada, zajednički program učenika osnovnih i srednjih škola, dodjela nagrada za najuspješnije literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola, izložba likovnih radova učenika u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic.

Na Dan državnosti BiH bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježjima po MZ na području Konjica, a u nedjelju, 26. novembra, kao kruna svih aktivnosti, biće upriličeno svečano otvaranje obnovljenog Gradskog stadiona u Konjicu.

Slični članci

Back to top button