DruštvoKonjicPrivredaVijesti

Zašto je Konjic u septembru 2023. imao najveće smanjenje fiskalnog prometa u FBiH

U poređenju s ostalim općinama i gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine Konjic je u septembru ove godine imao najveće smanjenje fiskalnog prometa u odnosu na septembar 2022. S obzirom na to, pitali smo vlasti ovog grada šta smatraju razlozima ovog smanjenja.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, fiskalni promet u septembru 2023. u Konjicu je iznosio 22 miliona KM, dok je u septembru 2022. iznosio 58 miliona KM. To je razlika od 36 miliona KM.

U ovom gradu također je smanjen fiskalni promet u prvih devet mjeseci 2023. u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. U prvih devet mjeseci 2023. bio je 369,32 miliona KM, dok je u prvih devet mjeseci 2022. bio 478 miliona KM. To je razlika u iznosu većem od 108 miliona KM.

Gradska uprava Konjica je na upit Klix.ba obrazložila šta smatraju razlozima za značajno smanjenje fiskalnog prometa u ovom gradu.

“Usljed ukupne situacije u svijetu često se dešavaju poremećaji različitih procesa, koji se mogu direktno odraziti na brojne oblasti privređivanja. Negativni učinci nisu u svim sredinama podjednako vidljivi, jer nemaju svi istu privrednu strukturu i razvijenost. S obzirom na to da je Konjic industrijski grad, čija je proizvodnja prevashodno izvozno orijentisana, podložan je vanjskim utjecajima koji povremeno mogu stvoriti disbalans u privrednim subjektima”, istakli su.

Smanjenje fiskalnog prometa je za vlasti Konjica pokazatelj otežanih okolnosti poslovanja u posljednjih godinu dana.

“Privredna društva susreću se s poskupljenjima struje, rastom cijena repromaterijala, otežanim izvoznim aktivnostima, tj. otežanim transportom robe i repromaterijala zbog rata u Ukrajini te sveopće situacije u regiji i svijetu”, napomenuli su.

Uvjeravaju da smanjenje fiskalnog prometa nije imalo značajnije negativne posljedice na prihode u gradskom budžetu.

“Ako analiziramo prihode koji su direktni pokazatelji privredne aktivnosti, broja zaposlenih itd., pokazatelji su sljedeći: privrednici Konjica su u periodu smanjenja fiskalnog prometa (od 1. do 30. septembra 2023.) uplatili porez na dobit veći za 391.497 KM, u odnosu na iznos uplaćen 2022.”, dodaju.

Kako su naglasili, posmatrajući prihode od poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti, koja je indikator broja zaposlenih i iznosa plata, u navedenom periodu 2023. u budžet je uplaćeno 834.200 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Ukazali su da redovno prate stanje u svim oblastima i da nastoje, analizirajući pojedina odstupanja od redovnih i planiranih aktivnosti, odgovoriti adekvatnim mjerama.

“Naravno da ćemo i u ovoj situaciji pažnju usmjeriti na detektovanje eventualnih problema koji se mogu rješavati na nivou lokalne zajednice, kantona ili FBiH, sve sa ciljem što produktivnije privrede i što boljih uslova za poslovanje”, navela je Gradska uprava Konjica.

Podsjećamo, najveći fiskalni promet u prvih devet mjeseci ove godine imala je općina Novi Grad Sarajevo. Fiskalni promet gradova i općina je uslovljen brojnim faktorima – brojem stanovnika, brojem fiskalnih uređaja, potrošnjom, ekonomskom strukturom itd.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button