BiHHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijesti

Konjičani imaju ministra u novoj Vladi HNK

Vladu će činiti većina HDZ-SDP-SDA, a potpisane su i Programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNŽ-u za mandatno razdoblje 2022.-2026. HDZ će imati premijerku, ujedno i jedinu ženu u Vladi HNŽ-a i prvu uopće do sada, kao i pet ministara, dok će SDA imati 3 ministra, SDP 2 i jednog ‘zajedničkog’.

Zanimljivo je da je SDA odustao od “aranžmana” uvođenja svog političkog partnera u novu vladu, na čemu je bio inzistirao, a oko čeka nisu imali takav stav u HDZ-u i SDP-u.

Sastav nove vlade izgleda ovako: predsjednica Vlade Marija Buhač, ministar financija je Adil Šuta, ministar unutarnjih poslova Mario Marić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goran Karanović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. Milenko Bevanda, ministar graditeljstva Bekir Isaković, ministar prometa i veza Ivo Bevanda, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Adnan Velagić, ministar gospodarstva Zanin Vejzović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica te ministar za pitanja branitelja Đuro Prkačin.

Nova vlada, kako je kazao u svojoj čestitci dosadašnji predsjednik Vlade HNŽ-a, zatiče daleko bolje financijsko stanje nego što je zatekla njegova vlada prilikom dolaska na vlast. Naime, podsjetimo da su tada dugovi i financijske dubioze iznosile više od 160 milijuna KM, a sada je na županijskom računu saldo od više od 80 milijuna KM. I to baš u trenutku kada treba osigurati novac za sindikate, proračunske korisnike i ostale obveze.

Vlada je izglasana podrškom 21 skupštinskog zastupnika dok je njih 8 bilo protiv.

Za podsjetiti je da u Skupštini HNŽ najviše zastupnika ima HDZ-a – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika, a za potvrdu nove vlade osigurano dovoljno je 20 ruku.

Premijerka Buhač: Vlada svih građana


Buhač je u svom ekspozeu naglasila da će „vlada HNŽ biti tim i vlada koja sluša, vlada svih građana“, te je najavila brojne promjene na svim područjima. Izrazila je zadovoljstvo što je žena po prvi put na čelu Vlade HNŽ kao i da je skupila tim mladih stručnjaka čiji je prosjek oko 40 godina.

-Donijeti ćemo novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu Vlade, a svoj rad temeljiti ćemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktivnosti i na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti, rekla je Buhač.

Istaknula je kako će ključni  fokus Vlade biti na dva temeljna pravca – razvoj ekonomije, temeljen na dvije strateški prepoznata područja – turizmu i poljoprivredi, ali i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja.

-Želimo donijeti set socijalno-ekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život građanima, a posebno najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim obiteljima s djecom, poručila je Buhač.

Podsjetila je da je Vlada imenovana u studenom i da će se morati raditi brzo, učinkovito i odgovorno kako bi se ispunili ciljevi i donijeli svi proračunski dokumenti kako županije, tako i zavoda, a sve da bi građani što prije osjećali poboljšanja.

-Trebali smo do sada imati gotove sve planske dokumente županije, rebalans i nacrt proračuna, ali na žalost na samom smo početku. Prije svega će se pristupiti analizi stanja zatečenog u županiji, izradi rebalansa u koji će se ugraditi sve mjere iz paketa o kome sam govorila. Nadam se da će proračunska sredstva dopustiti primjenu što većeg dijela mjera koje smo planirali. Pred nama je razdoblje od tri godine i nadam se da ćemo do tada uspjeti sve završiti, poručila je Buhač.

Tko su novi članovi Vlade HNŽ-a?

Nova predsjednica Vlade, diplomirana ekonomistkinja Marija Buhač (HDZ BiH) iz Mostara, rukovoditeljica je sektora za zdravstvo u ZZO HNŽ. Nije politički eksponirana, ali poznatiji je njezin otac, istaknuti član HDZ Rafael Gagro, poznati mostarski biznismen i vlasnik hotela Buna.

Ministar financija Adil Šuta (SDA), magistar je ekonomskih znanosti, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, direktor direkcije BH Telecom Mostar, a član je Odbor za financije i poreznu politiku, zamjenik predsjednika i član Komisije za izbor i imenovanja te predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Mostar.

Ministar unutarnjih poslova Mario Marić (HDZ BiH) direktor je Kazneno popravnog zatvora u Mostaru, na tu dužnost postavljen od Vlade FBiH krajem prosinca 2021. godine.

Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave dr.sc. Goran Karanović (zajednički dogovor SDA i SDP-a), bivši je novinar Federalne televizije, a sada viši stručni suradnik za područje znanstveno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti Federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Novi ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi HNŽ je prof.dr.sc. Milenko Bevanda (HDZ BiH) iz Čitluka. Radi na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Mostaru i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Dekan je Medicinskog Fakulteta Sveučilišta u Mostaru od 2013., a voditelj je Kliničkog odjela za Gastroenterologiju SKB u Mostaru i pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a vlasnik je i poliklinike ‘Endo Plus’ u Mostaru.

Ministar graditeljstva Bekir Isaković (SDA) je iz Stoca, diplomirani je pravnik i zaposlen kao izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Autoceste FBiH.

Ministar prometa i veza Ivo Bevanda (HDZ) je iz Čitluka, diplomirani je pravnik i rukovoditelj Stručne službe Općinskog vijeća Čitluk te ujedno tajnik Općinskog vijeća Čitluk.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta prof.dr. Adnan Velagić (SDA) iz Konjica, bivšeg istaknutog člana BPS-a koji je 2020. godine prešao u SDA. Redoviti je profesor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, a uže znanstveno područje mu je suvremeno doba, autor je sedam knjiga i više od 50 znanstvenih radova.

Ministar gospodarstva doc.dr. Zanin Vejzović (SDP), profesor IT na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru TE profesor Računalskih znanosti na Sarajevo School of Science and Technology.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac (SDP) je iz Jablanice i predsjednik je Gorske službe spašavanja Jablanica. Radi i kao grant menadžer Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica (HDZ) iz Čapljine. On je vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Čapljine, predsjednik Mladeži HDZ-a HNŽ i član Odbora za financije u Gradu Čapljina.

Ministar za pitanja branitelja Đuro Prkačin (HDZ) je iz Stoca. On je diplomirani ekonomist, bivši federalni zastupnik ove stranke te bivši zastupnik u Skupštini HNŽ-a i stručni suradnik za javne nabave.

Potpisali su da će…

Nova vladajuća većina nakon dugih pregovora u večer 08. studenog, odnosno, predsjednici županijskih odbora HDZ-a, SDA i SDP-a, potpisali su i programske odrednice do 2026. godine. Tako je istaknuto zalaganje za jednakopravnost naroda i građana u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti, stabilnu višestranačku vlast, aktivniju razvojnu gospodarsku i prometnu politiku te poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, reformu obrazovne politike i bolji standard učenika i studenata kao i reformu javne uprave, uključujući analizu i popunu nepopunjenih rukovodnih pozicija u ministarstvima, upravama i zavodima.

Koalicijska većina HDZ-SDP-SDA potpisanim programskim odrednicama obećala je i izvršavanje obveza vezanih za EU integracije, vladavinu prava i poštovanje ustavnog načela trodiobe vlasti, , transparentnost i otvorenost u radu, podršku obitelji, mladima i učinkovitiju socijalnu politiku kao i unaprjeđenje financijskog i pravnog okvira za razvoj sporta i kulture.

Također, obećan je i rad na reformi zdravstvenog sustava, stabilna sigurnosna politika i borba protiv korupcije te poboljšanje zakonodavnog okvira na području uprave, obrazovanja, šumarstva, prostornog planiranja i građenja.

dnevni.ba

Slični članci

Back to top button