BiHVijesti

NOVI GENERALI ORUŽANIH SNAGA BiH Evo koja je imena predložio ministar odbrane

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez proslijedio je Predsjedništvu Bosne i Hercegovine popis sa imenima članova novog generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj spisak Helez je usuglasio sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem. Na spisku se nalaze imena 13 generala čija imenovanja već na sljedećoj sjednici treba potvrditi Predsjedništvo, a potom i Parlamentarna skupština BiH.

Za načelnika Zajedničkog štaba OSBiH predložen je Gojko Knežević, a na mjesta njegovih zamjenika za operacije odnosno resurse Marko Stojčić i Mirsad Ahmić, doznaje Faktor.

Mirzet Lubenović je predložen za komandanta Operativne komande, a za zamjenike za operacije i resurse Nebojša Bošnjak i Zdravko Rezo.

Na mjesto komandanta Komande za podršku predložen je Tomo Kolenda, a za zamjenike za operacije i resurse Jasmin Čajić i Radovan Jović.

Slaven Blavicki, Fahir Žilić i Milorad Krajšumović su predloženi za zapovjednike Četvrte, Pete i Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH. Na poziciju generalnog inspektora u Generalnom inspektoratu Ministarstva obrane predložen je Edin Fako.

Prije nekoliko dana NATO i EUFOR uputili su novo pismo Helezu, Goganoviću i Galiću, te ih upozorili da je kašnjenje u imenovanju od 19 mjeseci nedopustivo, te da predstavlja presedan. NATO i EUFOR, podsjeća Faktor, u nekoliko navrata do sada su upozoravali na činjenicu da je postojećem generalskom zboru mandat istekao još u ožujku prošle godine.

Struktura generalskog kora napokon je usvojena u Predsjedništvu BiH u julu.

Slični članci

Back to top button