DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

Razmatra se otkazivanje dočeka Nove godine u Mostaru?

Razmatra se mogućnost otkazivanja dočeka Nove godine u Mostaru zbog sigurnosnih prijetnji, neslužbeno saznaje Bljesak.info.

Ranije je najavljeno iz Gradske uprave kako će doček Nove godine biti održan na parkingu između zgrade HNK i zgrade vlade FBiH, a na dočeku bi trebala nastupiti regionalna zvijezda Željko Joksimović.

Nakon što je objavljena lokacija za doček, odmah su reagirali lokalni političari, izričito govoreći kako doček Nove godine neće biti održan na dijelu lokaliteta nekadašnjeg Lakišića harema.

Vijećnik Adil Šuta rekao je kako je to striktno tražio od gradonačelnika. ”Uvijek ima neko nešto protiv” ”Jasno smo istaknuli da je ovo ‘prst u oko’ Bošnjacima Mostara i da se organizatori navedene manifestacije ne igraju sa našim osjećajima”, napisao je Šuta.

Informaciju je komentirao i Sanel Kajan, zastupnik u Parlamentu FBiH navodeći kako se ”potvrdila kapitulacija tzv. bošnjačkih predstavnika u Mostaru” te je dodao da gradonačelnik i njegova stranka ”ponovno pokazuju mišiće i ko je gazda u Mostaru”. 

Ove i brojne druge reakcije na najavljenu lokaciju dočeka Nove godine, komentirao je u Bljesak live podcastu i gradonačelnik Mostara Mario Kordić govoreći kako ”u Mostaru uvijek ima neko nešto protiv”. ”Činjenica je da smo poseban grad, da nemamo trg, utoliko je izazov veći organizirati. Moj motiv glavni da imamo veliku zvijezdu je jer očekujemo 100.000 gostiju, što je veliki izazov, i sigurnosni, i organizacijski. Ne želimo uništiti ono što smo imali zadnje tri godine – Advente i dočeke. Sada pravimo veliki događaj i Joksimović je bio najbolja opcija za nas, u čemu se složio cijeli tim”, naveo je.

Nije najbolja lokacija 

Kazao je da je bilo i oprečnih mišljenja, jer su neki mislili da je to prevelika zvijezda. Imali su prijedlog 3-4 lokacije. ”Pričali smo i sa policijom, i de facto, zbog činjenice da nemamo adekvatan trg, a da želimo pričati priču Adventa kao integracijskog događaja na koji dolaze svi ljudi, htjeli smo da to bude u centralnom dijelu i izabrana je lokacija koja je izabrana.

Naravno, u Mostaru uvijek ima neko nešto protiv”, rekao je Kordić, navodeći kako je dobio par informacija, molbi, zamjerki, da to možda nije najbolja lokacija u kontekstu događanja zadnjih par mjeseci oko Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Protesti

Podsjetimo, 23. juna 2023. godine održan je posljednji protest protiv izgradnje zgrade HNK Mostar u središnjoj gradskoj zoni, a organizator protesta bio je Medžlis Islamske zajednice Mostar.

Muftija mostarski, Salem ef. Dedović, u svom govoru na protestu tada je zahvalio protestnicima što su “prepoznali značaj demokratskog i građanskog neslaganja s nezakonitošću, nepravilnošću i nepravednošću”.

Nakon niza protesta, 6. jula 2023. sastali su se Dedović i Kordić, te je objavljeno kako je gotovo s protestima. ”Iskazali smo dobru volju svih sudionika da sva otvorena pitanja rješavamo dijalogom, te kako nema potreba za bilo kakvim protestima. Interes svih nas je mir i stabilnost, kao i vladavina prava, a nikako destabilizacija izgrađenih odnosa i suživota”, poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić nakon sastanka sa muftijom mostarskim Salemom ef. Dedovićem 6. jula ove godine.

(ne)diskriminisana IZ

Mostarski muftija Selam ef. Dedović tvrdi da se radi o nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanja nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar, što su u Gradu, iz Tužilaštva i suda više puta provjeravali. Dokumentacija je, rekao je Kordić ranije provjerljiva i javna. Kordić je u Bljesak podcastu rekao i kako Islamska zajednica u Mostaru nije diskriminisana, kako govore, što se kaže može i dokazati. Sve što je bilo moguće vratiti vraćeno je, čak i mimo propisa naše države, jer zakon o denacionalizaciji nikada nije donesen. Na ove izjave je reagirala Islamska zajednica navodeći kako Kordić iznosi „površne opservacije o Islamskoj zajednici i njenom položaju u Mostaru” te se tvrdi kako je „Islamska zajednica (IZ) diskriminisana otkako gradonačelnici Mostara i nadležne gradske službe ne donose nikakve odluke kada su u pitanju zahtjevi IZ-a u Mostaru“. 

Bljesak.info

Slični članci

Back to top button