DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

Gradonačelnik Mostara zabranio skup podrške Palestini

Federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) na svom Facebook nalogu tvrdi da je gradonačelnik Mostara Mario Kodrić zabranio skup podrške za Palestinu u Mostaru.

“Gradonačelnik Mostara, HDZ-ov Kordić, odbio je dati saglasnost za održavanje skupa u Mostaru kojim bi se iskazala podrška palestinskom narodu i osudilo ubijanje civila, djece, žena i staraca. 

I on tu neće stati! 

Stoga, jedinstvo bosanskih snaga je potrebnije nego ikad, nakon agresije! 

Mostar zna šta je agresija! 

Mostar zna šta je izdaja! Mostar zna šta je ubijanje njegove djece!

Mostar mora dići svoj glas!” – napisao je federalni zastupnik Sanel Kajan (DF).

Gradonačelnik Mario Kordić na svom je Facebook nalogu objasnio i zašto je donio takvu odluku: 

“Kada je 7. oktobra teroristička organizacija Hamas napala Izrael i u krvavom pohodu usmrtila veliki broj ljudi, cijeli svijet je ostao šokiran i snažno osudio taj užasan čin. Nakon toga je Izrael pokrenuo protivnapad i sve zajedno je rezultiralo ratom koji se i sada vodi. 

Nažalost bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istaknuli podršku Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz učešće neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti. 

Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim porodicama da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele. 

U ovom kontekstu, smo službeno ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrški i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo. 

Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere”, poručio je Kordić.

Politički.ba

Slični članci

Back to top button