BiHDruštvo

Čavalić: Nije realno, ali za šest mjeseci treba usaglasiti da minimalna plata u FBiH iznosi 1.000 KM

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) smatra da nije realno da minimalna plata u ovom entitetu od 1. januara sljedeće godine iznosi 1.000 KM.

Ovo je izjavio nakon današnje sjednice spomenutog odbora, čiji je fokus bio na predloženom rebalansu budžeta koji će Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra razmatrati. Vlada je prošle sedmice utvrdila prijedlog rebalansa.

Čavalić je najave pojedinih vladinih zvaničnika da će minimalna plata od 1. januara 2024. iznositi 1.000 KM ocijenio nerealnim.

“Mislim nije dobro da zvaničnici Vlade FBiH tako olako daju rokove. Volio bih da može tako. Odbor će podržati fiskalne zakone. Bitno je napomenuti da u parlamentarnoj proceduri nemamo niti jedan dokument o fiskalnim zakonima”, napomenuo je.

Očekuje da će ti zakoni u parlamentarnoj proceduri biti u novembru i istakao je da će Odbor na čijem je čelu podržati navedene zakone. Ukazao je da će Poreznoj upravi FBiH trebati pola godine da se prilagodi izmjenama ovih zakona.

Odbor je preporučio Parlamentu FBiH da ide ka identifikaciji aktivnih i pasivnih tražilaca posla, tj. da se zdravstveno osiguranje razgraniči od zavoda za zapošljavanje. Čavalić smatra da se to može postići usvajanjem strategije zapošljavanja, za koju je naveo da će je podržati.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH danas je saslušao izlaganje predstavnika malih dioničara Rizaha Softića i člana Komisije za vrijednosne papire Mateja Živkovića koji je prošle godine ranjen vatrenim oružjem u sarajevskom naselju Dobrinja. Živković je ranije saslušan u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

Čavalić je poručio da je zaključak Odbora da tržište kapitala ne funkcioniše te da je zbog toga potrebna tematska sjednica Parlamenta FBiH na kojoj će se razmotriti problemi tržišta kapitala. Pozvao je na izmjene Zakona o Komisiji za vrijednosne papire. Istakao je da Softić i Živković smatraju da te izmjene trebaju biti hitne, dok članovi Komisije za vrijednosne papire smatraju da to treba uraditi temeljito.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku FBiH je pozvao da se rebalansom budžeta prihvati da se osigura 70 miliona KM za Fond solidarnosti namijenjen za liječenje teško bolesnih građana, a ne osam miliona KM koliko je predložila Vlada FBiH.

klix.ba

Slični članci

Back to top button