BiHDruštvoHercegovinaKonjicPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

Konjic podigao zastavu Evropske unije

Na zgradi gradske uprave u Konjicu prvi put je, pored zastave Bosne i Hercegovine, podignuta i zastava Evropske unije, kako bi se na taj način obilježio 9. maj Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koji se ujedno obilježava i kao Dan Europe.

Deveti maj 1945. godine označio je završetak Drugog svjetskog rata, najkrvavijeg oružanog sukoba u historiji, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju. U tom sudbonosnom sukobu životove je izgubilo gotovo 60 milijuna ljudi, a Bosna i Hercegovina je također dala svoj doprinos u borbi protiv fašističke ideologije. Nakon sloma Njemačke i njenih saveznika uspostavljen je dugotrajni period mira.

Također, 9. maja 1950. godine, Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, predstavio je prijedlog za formiranje Evropske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog se smatra početkom stvaranja današnje Evropske unije.

Podizanje zastave EU na zgradi gradske uprave u Konjicu simbolizira predanost grada europskim vrijednostima i težnju ka integraciji u EU. Ovaj čin ujedno predstavlja i podsjetnik na važnost mira i saradnje u Europi.

Slični članci

Back to top button