Crna hronikaDruštvoKonjicVijesti

KONJIC Nesavjesni roditelj uništava dječje igralište

Danas je u Konjicu došlo do neprimjerenog ponašanja korpulentnog roditelja (muškarca) koji je, dok se njegovo malo dijete igralo u pijesku, koristio dječiju ljuljačku na način da se ljuljao na istoj. Dotični, koji vaga “brat bratu” iznad 110 kg bezbrižno je “letio” i uživao u prelijepom sunčanom danu. Ovo je izazvalo negodovanje drugih sugrađana, a jedan od njih (podaci poznati redakciji op.a.) je upozorio roditelja da ne uništava dječije rekvizite i da odmah oslobodi ljuljačku drugoj djeci u parku, pa i svom vlastitom djetetu.

Roditelj je ipak, u svoju nesuvislu odbranu optužio lice koje ga upozorilo, da se “krkanski” postupa prema njemu i da je mogao lijepo da ga zamoli da siđe sa ljuljačke. Međutim, savjesni sugrađanin je istakao, da je roditelj trebao da bude svjestan, da svojim ponašanjem uništava ljuljačku, koja je namijenjena djeci i da nema ama baš nikakve ljubaznosti prema vandalizmu.

Ta rasprava je kratko trajala, ali “uvrijeđena mlada” nije silazio sa “ljulje”, jer se nije mogao bezbjedno zaustaviti, kako je sam zavapio “otuda”. Zatim je napustio parkić sa svojim djetetom, vjerovatno razmišljajući, “kako je ovaj život težak i kako su ljudi nerazumni…”

Ovaj slučaj je još jedan primjer nesavjesnog ponašanja roditelja koji ne poštuju pravila korištenja dječijih igrališta. Savjesni roditelji trebali bi da vode računa o tome da dječija igrališta budu sigurna, čista i dostupna za svu djecu.

Značaj savjesnog čuvanja dječijih igrališta

Dječija igrališta su važna mjesta za igru i zabavu djece. Na njima djeca mogu da se druže, da istražuju i da razvijaju svoje motoričke sposobnosti.

Savjesno čuvanje dječijih igrališta je važno kako bi se osiguralo da su ona sigurna i dostupna za svu djecu. Roditeljima i drugim odraslima koji koriste dječija igrališta treba da bude jasno da njihova ponašanja mogu imati negativan uticaj na djecu.

Neki od primjera nesavjesnog ponašanja na dječjim igralištima su:

  • Uništavanje dječjih rekvizita
  • Pušenje u blizini dječjih igrališta
  • Korištenje dječjih rekvizita na način koji nije siguran ili primjeren
  • Ostavljanje smeća na dječjim igralištima

Svako može doprinijeti tome da dječija igrališta budu sigurna i dostupna za svu djecu. To možemo učiniti samo svi zajedno. Ukoliko primijetite da neko nesavjesno koristi dječje igralište, nemojte se ustručavati da ga upozorite i u krajnjem slučaju obavijestite policiju na besplatni broj 122.

Slični članci

Back to top button