BiHDruštvoSvijet

Vlada FBiH spremna osigurati smještaj za palestinsku djecu bez roditeljskog staranja

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine iskazala je spremnost da osigura privremeni smještaj za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), kao i za njihovu pratnju, objavio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

– Teško je ostati suzdržan na vijesti i slike užasa koje svakodnevno dolaze sa ratišta. Neprestano granatiranje stambenih zgrada, pa čak i bolnica, ubijanje i ranjavanje civila, a posebno djece pogađa svakog normalnog čovjeka. Na sve to, civili se suočavaju sa nestašicom hrane, vode i gubitkom krova nad glavom.

Mnoge od nas sve to podsjeća na ono što smo i sami proživljavali nekoliko godina i pitali se kako ostatak svijeta može mirno da posmatra našu patnju i zašto nam ne pomažu. Mi ne želimo nijemo posmatrati šta se dešava već smo odlučili da ponudimo pomoć, koliko je to u našoj mogućnosti – naveo je Nikšić na Facebook profilu i dodao:

– Vlada FBiH je danas iskazala spremnost da osigura privremeni smještaj za djecu bez roditeljskog staranja smještenu u SOS Dječijem selu u Rafi (Palestina), kao i za njihovu pratnju. Njima će biti osiguran smještaj sa svim potrebnim uslovima za privremeni boravak, sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, ukoliko to prihvate Palestinske vlasti.

Dakle smještaj sa svim potrebnim uvjetima za privremeni boravak će biti osiguran na području FBiH, ukoliko nadležne palestinske vlasti daju odobrenje i ukoliko se transport osigura u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom. Jako je važno naglasiti da bi se cijelo vrijeme vodilo računa o najboljem interesu i pravima ugrožene djece sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i UN konvencijom.

Navodi kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine spremna dati garanciju da će po okončanju ratne opasnosti, u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom i najboljim interesom djeteta, u saradnji sa nadležnim organima Palestine, omogućiti siguran povratak djece u matičnu zajednicu u Gazi, u skladu sa relevantnim propisima međunarodnog prava.

Slični članci

Back to top button