BiznisDruštvoPrivredaSvijet

“Duboka i dugotrajna recesija”- Stručnjaci predviđaju ekonomski sudnji dan

Velika imena svjetske ekonomije već duži period nemaju ništa dobro da nam saopšte. Naprotiv, čujemo sve pesimističnije prognoze koje nagovještavaju katastrofalan ishod za globalnu ekonomiju poput duboke recesije, propasti finansijskih tržišta, pucanja balona… a inflaciju kojoj se ne vidi kraj vide kao izvor mnogih novih problema.

UDARCI

Ako se osvrnemo unazad tri godine, vidjet ćemo da udarci dolaze sa svih strana. Energetska kriza, rekordna inflacija, rast kamata, geopolitički sukobi i tenzije, nestašice i zagušenja u snabdijevanju…

Još prošle godine su pojedini analitičari isticali da na tržištima imamo “savršenu oluju” nepovoljnih ekonomskih kretanja. Na pitanje do kada će sve ovo trajati, malo ko je spreman dati odgovor.

Bez obzira na to što su velike ekonomije poput SAD-a, Kine, ali i drugih zemalja pokazale otpornost veću od predviđanja, Svjetska banka predviđa da će više kamatne stope i strožiji krediti uzeti veći danak na privredne rezultate sljedeće godine.

Moramo da naučimo da živimo u stanju pripravnosti, a za pozitivan ishod će biti potrebni sreća, globalna saradnja i ekonomski rast bez presedana.

Peter Zeihan, američki geopolitički analitičar, nedavno je objavio prilično iznenađujuće prognoze osvrćući se na kinesku ekonomiju. Naime, on vjeruje da Kinu gotovo sigurno očekuje kolaps, a do potencijalne katastrofe ostalo je tek 10 godina.

Svoje predviđanje bazira na tvrdnji da Kina pogrešno izvještava o svom broju stanovnika, on tvrdi da je stvarna populacija te zemlje za 100 miliona manja od one koju vlada službeno objavljuje.

– Ovo je njihova posljednja decenija, rekao je Zeihan.

Nije ni američka ekonomija u sjajnoj situaciji. Robert Kiyosaki, američki biznismen, u svom izlaganju uporedio je američke penzije sa balonom koji čeka da pukne, nazivajući ih “sljedećim globalnim Lehmanom”, misleći naravno na propast investicione banke Lehman Brothers 2008, nakon čega je nastala kriza svjetskih razmjera.

Šta bi investitori trebali da urade, suočeni sa nadolazećom krizom sistema penzionisanja?

Sam Kiyosaki je rekao “ne kupujem zlato i kriptovalute što ih volim, već što ne vjerujem FED-u”.

U intervjuu za Financial Times ekonomista Nouriel Roubini, kojeg zovu i Dr. Propast, rekao je da spoj starih i novih problema predstavlja rizik za cijeli svijetČuveni američki ekonomista Nouriel Roubini, koji je predvidio ekonomsku krizu 2008, sad je dao novu sumornu sliku šta se sprema svjetskoj ekonomiji.

U intervjuu za Financial Times, Roubini, kojeg često nazivaju Dr. Propast (Dr. Doom) zbog svojih pesimističkih predviđanja, rekao je da spoj starih i novih problema predstavlja rizik za cijeli svijet.

– Mislim da je svijet u usporenoj željezničkoj olupini. Postoje velike nove prijetnje koje prije nisu postojale, a one se gomilaju dok mi radimo vrlo malo po tom pitanju, ocijenio je on.

Moramo da naučimo da živimo u stanju pripravnosti, a za pozitivan ishod će biti potrebni sreća, globalna saradnja i ekonomski rast bez presedana.

Roubini je, proširujući svoja loša predviđanja svjetske ekonomije, osudio Federalne rezerve zbog promašaja inflacije, upozoravajući da postoji sigurna šansa da će privreda krenuti u recesiju kao rezultat agresivnog povećanja kamatnih stopa Američke centralne banke, kao i ECB-a.

PROVALIJA

On je upozorio da će predstojeći ekonomski pad biti ozbiljan.

– Ne, ovo neće biti kratka i plitka recesija, biće duboka i dugotrajna, kazao je on.

Mike Bary, koji je također predvidio krizu 2008. na tržištu nekretnina koja je na kraju potopila svjetsku ekonomiju, navodi “ulagači na berzama su se previše zaigrali i cijela situacija ne vodi ni u šta dobro”.

Njegova predviđanja za blisku budućnost još su mračnija od onih ranije. Mada, iako mračna, njegova su predviđanja u najvećem procentu precizna. On tvrdi da nam u ekonomskom smislu stiže sudnji dan, te smatra da američko tržište stoji na ivici provalije i da su sada vremena turbulentnija nego ranije, misleći na više nagađanja nego 1920-ih, više precijenjenosti nego 1990-ih i više ekonomskih i geopolitičkih sukoba nego 1970-ih.

On predviđa da će akcije doživjeti “majku svih kolapsa”. Zbog toga je objavio zadnje upozorenje sa grafikonom koji pokazuje nagli pad S&P 500, koji je dostigao istorijski maksimum u januaru i vjeruje da će još više padati.

Kada kripto padne sa bilionskih vrijednosti, a razne dionice izgube desetine milijardi vrijednosti, vidjet će se učinci kvantitativnog stezanja Federalnih rezervi.

oslobođenje.ba

Slični članci

Back to top button