BiHCrna hronikaDruštvoVijesti

OPTUŽNICA Kao poslovođa benzinske pumpe tuđi novac uzela sebi

-Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Izabele Stojak (1975.), iz Čapljine, zbog osnovane sumnje da je počinila produljeno kazneno djelo Pronevjera u službi iz čl. 384. st. 2. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ F BiH),  koju je Općinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.           

Naime, optužnicom se Izabela Stojak sumnjiči da je u razdoblju od 01.01.2021. godine do 07.09.2021. godine, kao uposlenica pravne osobe TIOIL d.o.o. Vitez, obavljajući poslove poslovođe za benzinske crpke (BC) poslovne jedinice i to: BC Čapljina 1, BC Čapljina 2, BC Masline-Stolac i BC Stolac, kao jedina ovlaštena osoba od pravne osobe TIOIL d.o.o. Vitez, da preuzima novac sa benzinskih crpki koji potječe od prometa i predstavlja pazar pribavljen prodajom robe na crpkama, bila u obvezi da, izdaje naloge i polaže gotovinu, te potpisuje naloge za podizanje i polaganje na banku gotovine koja predstavlja promet na navedenim benzinskim crpkama s obvezom da ga položi na račun pravne osobe kojoj pripadaju navedene crpke i koje posluju u ime i za račun ove pravne osobe, te ovlaštena kao poslovođa preuzimati pazar sa crpki, polagati pazar na račun pravne osobe, voditi mjesečne inventure, prisvojila tuđi novac koji joj je povjeren kroz ovlaštenje i dužnost i rad kao poslovođe gore navedenih benzinskih crpki u iznosu od 88.848,80 KM i na taj način sebi pribavila protupravnu imovinsku korist, što predstavlja iznos novca u visini utvrđenog manjka, a koji je sukcesivno prisvajala od ukupnog prometa poslovanja, kojim radnjama je prouzročila štetu pravnoj osobi TIOIL d.o.o. Vitez u vidu nastalog manjka novca.     

Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene u ukupnom iznosu od 88.848,80 KM.

Općinski sud u Čapljini je za dan 26.09.2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji optužene. – saopćeno je iz KT HNK-a, prenosi portal novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button