DruštvoJablanicaVijesti

U Jablanici roditelji protestovali jer im djeca nemaju prijevoza do škole

U Jablanici su danas mirnom protestnom šetnjom svoj glas digli roditelji djece koja nemaju uslove za redovni odlazak na nastavu, jer nemaju organizovan prijevoz do škole.

Kazali su nam kako im je izlazak na ulice potez iz očaja u njihovoj borbi da svojoj djeci osiguraju prijevoz, te traže pomoć viših instanci vlasti.

(Foto: G. Š./Klix.ba)

Oni su se okupili ispred zgrade stare općine, između osnovne i srednje škole, odakle su se uz uputili kroz grad, kako bi ukazali na problem s kojim sa kojim se suočavaju.

Adnana Begić kaže kako vjeruje da će se naći rješenje i da alternative koje im su nude nisu prihvatljive.

“Imam dvoje djece, snalazimo se svakako mi dijete vozi komšija, a drugo mora čekati po dva sata u parku dok ja završim sa Poslom”, požalila se majka dvoje školaraca iz naselja Zlate.

(Foto: G. Š./Klix.ba)

Istu muku muči i Mersiha Begović iz Donje Jablanice. “Neka rade šta je u njihovoj nadležnosti i osiguraju našoj djeci prijevoz, to je obaveza Općene”, kazala je vidno nezadovoljna.

Mahit Mešić kaže da su roditelji u Jablanici , poduzeli su sve korake, te na civilizovan načini tražili pomoć, ali kako se problem ne može riješiti na lokalnom nivou, primorani su na nepopularne mjere izlaska na ulice i dizanja glasa u javnosti.

“Nije u redu da se ovo radi našoj djeci. Ako se u skorije vrijeme ne riješi prijevoz bit ćemo primorani na blokade institucija, saobraćajnica i škole”, poručio je u ime roditelja iz Jablanice.

Traže pomoć viših instanciji vlasti i poručuju da mogu dozvoliti da im djeca budu žrtve tromog sistema i poručuju kako neće odustati od borbe za prava svoje djece na normalne uslove školovanja i nesmetan odlazak do škole, što se u 21 stoljeću ne bi smjelo dovoditii u pitanje.

“Ako se problem ne riješi u skoro vrijeme bit ćemo primorani poduzeti i radikalnije mjere, ali od borbe ne odustajemo”, poručili su roditelji iz Jablanice.

Podsjetimo da učenici u Jablanici od početka školske godine nemaju osiguran prijevoz do škole, zbog čega veliki broj njih nije u mogućnosti da pohađa nastavu.

Za rješavanje tog problema Općina je nemoćna, jer ne može ugovoriti usluge prijevoza učenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine zbog žalbenih postupaka koji traju pet godina, od kad je Jablanica ostala bez javnog prijevoza.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović je za Klix.ba ranije kazao, kako je svjestan da je ovo veliki problem za učenike i njihove roditelje, ali da su mu za rješavanje problem ruke vezane.

Objasnio nam je da već petu godinu, od kada im je ukinut javni prijevoz roditelji sami pronalaze alternativne metode za organizovan prijevoz svoje djece od kuće do škole, te da im Općina taj trošak refundira po pređenom kilometru.

Ali ove godine ta praksa nije relizovana, jer prijevoznik koji je u dogovoru s roditeljima u proteklom periodu prevozio učenike, tu obavezu nije prihvatio, pa su time i roditelji jablaničkih školaraca stavljeni na teške muke, a većini učenika je odlazak u školu onemogućen.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button