DruštvoJablanicaVijesti

Roditelji iz Jablanice na ulicama traže prijevoz za svoju djecu do škole

U Jablanici su se danas roditelji okupili u mirnoj protestnoj šetnji kako bi istaknuli ozbiljan problem s kojim se suočavaju – nedostatak organiziranog prijevoza svoje djece do škole. Ovaj korak iz očaja dio je njihove borbe za osiguranje osnovnih uslova za školovanje njihove djece i pozivaju više instance vlasti na pomoć.

Protest je započeo ispred stare općine, između osnovne i srednje škole, a roditelji su se uputili kroz grad kako bi skrenuli pažnju na ozbiljan problem s kojim se susreću svakodnevno.

Nada u rješenje

Adnan Begić, jedan od roditelja, izrazio je nadu da će se pronaći rješenje i istakao kako im ponuđene alternative nisu prihvatljive.

 – Imam dvoje djece. Snalazimo se kako znamo i možemo. Jedno dijete vozi komšija, dok drugo mora čekati po dva sata u parku dok ja završim s poslom – požalila se majka dvoje školaraca iz naselja Zlate.

Slične probleme dijeli i Mersiha Begović iz Donje Jablanice.

– Neka rade ono što je u njihovoj nadležnosti i osiguraju prijevoz našoj djeci. To je obaveza Općine –  kazala je vidno nezadovoljna.

Mahit Mešić iz sela Ravnač potvrdio je da su roditelji u Jablanici poduzeli sve korake kako bi riješili ovu situaciju na civiliziran način, ali s obzirom na to da se problem ne može riješiti na lokalnom nivou, prisiljeni su izaći na ulice i dignuti svoj glas u javnosti. 

– Nije u redu da se ovo radi našoj djeci. Ako se u skorije vrijeme ne riješi prijevoz, bit ćemo primorani na blokade institucija, saobraćajnica i škola – poručio je u ime roditelja iz Jablanice.

Ne odustaju od borbe

Roditelji iz Jablanice traže pomoć viših instanci vlasti i ističu da neće dopustiti da njihova djeca budu žrtve sporog sistema. Također, naglašavaju da neće odustati od borbe za prava svoje djece na normalne uslove školovanja i nesmetan odlazak do škole, što se ne bi smjelo dovoditi u pitanje u 21. vijeku.

– Ako se problem ne riješi u skoro vrijeme, bit ćemo primorani poduzeti i radikalnije mjere, ali od borbe ne odustajemo – poručili su roditelji iz Jablanice.

Podsjećamo da učenici u Jablanici od početka školske godine nemaju osiguran prijevoz do škole, zbog čega veliki broj njih nije u mogućnosti pohađati nastavu. Općina je nemoćna da riješi ovaj problem jer ne može ugovoriti usluge prijevoza učenika u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine zbog žalbenih postupaka koji traju pet godina, nakon što je Jablanica ostala bez javnog prijevoza.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button