BiHCrna hronikaDruštvoKonjicSvijetVijesti

Danas obdukcija tijela Konjičanina, Ćibo Zulfe

Pripadnici GSS-a Prenj pronašli su jučer (13. septembra 2023. godine) na planini Zvekuša beživotno tijelo Zulfe Ćibo (1943.) iz mjesta Spiljani čiji je nestanak prijavljen 8. septembra. Kako nalaže procedura tijelo će u toku današnjeg dana i obdukcijski biti pregledano kako bi se utvrdile okolnosti ove tragedije.

U šestodnevnoj potrazi učestvovalo 300 ljudi

-Dana, 8. 9. 2023. godine na poziv obitelji, gorske službe spašavanja pokrenule su akciju potrage i spašavanja za nestalim Zulfom Ćibom, u selu Vrdolje na području Konjica. Za nestalom osobom se tragalo 6 dana. U potrazi u tih 6 dana je sudjelovalo oko 300 ljudi. Sudjelovali su pripadnici gorskih službi spašavanja iz GSS Jablanica, HGSS Čapljina, HGSS Čitluk, GSS Grude, HGSS Posušje, GSS Tomislavgrad, GSS Novi Grad Sarajevo, HGSS Mostar, GSS Prenj, JLO Konjic, krim policija, mještani te logistička podrška Grada Konjica. Nestali je pronađen 13. 9. 2023. godine, a izvlačenje je završeno u 19:15h.- saopćeno je iz Saveza gorskih službi spašavanja FBIH.

-Patrola policije osigurala je lice mjesta. S navedenim je upoznat nadležni tužilac, te je izvršen uviđaj od strane pripadnika Odjeljenja krim policije PU Konjic i ljekara mrtvozornika Doma zdravlja Konjic. – stoji u policijskom izvještaju.

Saopćenje GSS Prenj Konjic

-Danas smo tužni jer je ugašen život našeg sugrađanina kojeg smo aktivno tražili 6 dana. Na žalost naši pripadnici su pronašli beživotno tijelo našeg sugrađanina. Službenici Policijske uprave Konjic su obavili uvidajne radnje nakon čega su pripadnici GSS PRENJ uz pomoć JLO Konjic tijelo izvukli ispod litice i prenijeli do vozila. Užasno težak teren koji je zahtijevao korištenje sve raspoložive opreme.

Zahvaljujemo se GSS kolegama iz brojnih gradova Hercegovine i Sarajeva na pomoći, mještanima sela Vrdolje i Spiljani i lovačkom društvu JLO Konjic, pripadnicima Policijske uprave Konjic i pojedincima.

GSS PRENJ je dao svoj maksimum da bi se pronašao naš sugrađanin. Danima i noćima se vršila pretraga terena. Naši pripadnici su izostavili sve poslovne i privatne obaveze da bi se posvetili pronalasku nestalog sugrađanina. Budite nam dobro i zdravo, uvijek možete računati na našu pomoć. UMUT (nada).” – navodi se u saopćenju GSS Prenj Konjic.

(Foto: Ćibo Zulfo)

Medijski prateći ovu spasilačku misiju od samog početka pa do pronalaska našeg sugrađanina (na žalost, njegovog tijela) uočili smo veliku koheziju i nesebičnu požrtvovanost službi Grada Konjica, gradonačelnika, lokalne policije, spasilaca iz drugih bh gradova, a posebno naše Gorske službe spašavanja “Prenj” koja je zajedno sa mještanima Vrdolja i Spiljana, konjičkim lovcima i brojnim drugim ljudima dobre volje uložila zaista veliki trud i napor da se pronađe izgubljeno lice.

Hvala im svima.

REDAKCIJA

Slični članci

Back to top button