BiHPolitikaVijesti

Dodik ne odustaje, poručuje da BiH treba propasti: Tek onda neće biti nikakvog sukoba

Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik danas je održao sastanak danas sa predstavnicima Kine nakon čega je komentarisao političke aktuelnosti u Bosni i Hercegovini. Ponovo je omalovažavao državu govoreći da se i treba raspasti jer tada ne bi bilo sukoba.

Izjave za medije nakon kineske donacije za borbu protiv svinjske kuge Dodik je iskoristio kako bi poslao političke poruke međunarodnoj zajednici. Pri tome je izjavio i da bi bilo bolje da se raspadne BiH jer smatra da tada ne bi bilo sukoba.

Dodik je evidentno ohrabren jer se osjetio kao pobjednik u odnosu prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Oni su doveli do raspada BiH, Schmidt i ta međunarodna zajednica. To je njihov cilj, samo to ne vide Bošnjaci u BiH. Oni misle da im oni donose dobro. Analizirajte šta su uradili prethodnih 20 godina. Šta su uradili? Mislite da vam donose nešto dobro? Umjesto da sjednu sa Srbima i Hrvatima i dogovore, oni Bošnjaci osporavaju konstitutivnost Srba i Hrvata i misle da će na taj način to proći. Takva BiH koju oni zagovaraju i treba da propadne i treba da nestane pa neće biti nikakvog sukoba”, rekao je on.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.589.0_hr.html#goog_681381696

Dodik: BiH treba da nestane pa neće biti nikakvog sukoba

klix.ba

Nakon toga se osvrnuo na izjave Christiana Schmidta poručivši da EUFOR treba stati na entitetsku liniju.

“Zato su tu međunarodne snage koje treba da stanu na granice entiteta. Drago mi je što je to Schmidt pominjao, od silnih besmislica, to ima smisla”, kazao je.

Govoreći o njemu istaknuo je još jednom dobro svoj poznati stav da Schmidt mora prvo dobiti legitimitet pa tek onda donositi odluke u državi. Samim tim Dodik ne priznaje ni optužnicu protiv njega jer je formirana na osnovu izmjena Krivičnog zakona BiH koje je donio Schmidt nakon što je Narodna skupština RS-a donijela odluku o nepoštivanju odluka visokog predstavnika.

Dodiku evidentno odgovara ovakva klima i verbalni obračuni ne samo s visokim predstavnikom već i sa ostatkom međunarodne zajednice. I koliko god se njegova retrogradna politika minimizirala, ona utječe na opći ambijent.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button