DruštvoKonjicKulturaMagazinVijestiZabavaZanimljivosti

KONJIC Večeras počinju odabrani programi Festivala dokumentarnog filma AJB DOC-a

Uporedo s festivalskim projekcijama u Konjicu će biti prikazana četiri filma iz selekcije AJB Prikazuje.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Centrom za kulturu Narodni univerzitet Konjic i ove godine gostuje u našem gradu.

Tako će hercegovačka publika od 9. do 12. septembra u kinosali Narodnog univerziteta imati priliku pogledati četiri dokumentarna filma iz aktuelnog festivalskog programa AJB Prikazuje, a u produkciji Al Jazeere Balkans.

U izjavi za medije, organizatori AJB DOC Film Festivala iskazali su zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom koju imaju sa Centrom za kulturu Konjic, ističući da, u želji da približe festival publici i osiguraju bolju vidljivost dokumentarnih filmova, planiraju ostvariti saradnju sa što više gradova u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

“Veliko interesovanje i odziv konjičke publike na prethodnim izdanjima programa AJB DOC @ Konjic podstaklo nas je da nastavimo s ovim programom, donoseći festivalsku atmosferu i u ovaj grad na Neretvi. Cilj je svakako i u drugim gradovima formirati mjesta susreta ljubitelja dokumentaraca i filmova domaće vrhunske produkcije”, rekao je selektor AJB DOC-a Sead Kreševljaković.

Zadovoljstvo zbog uspješne saradnje iskazao je i Benjamin Mušinović iz Centra za kulturu Narodni univerzitet Konjic

“Hvala Al Jazeeri Balkans i AJB DOC-u na prilici da i Konjic bude središte najboljih istinitih, apsolutno angažiranih priča koje dominantno imaju potrebu da glasno progovore o našem ćutanju, da iskažu važnost borbe za pravdu i pravo svakog čovjeka, o svemu onom što mu habitusom, postojanjem, poštenim i čestitim radom pripada”, rekao je Mušinović.

Četiri dokumentarna filma

U subotu, 9. septembra, bit će upriličena projekcija filma “Svako ima svoj Everest”, koji prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest.

Dan poslije, 10. septembra, na repertoaru je film “Naslijeđe Daytona: BiH – Krhki mir”, koji se bavi složenim naslijeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije.

U ponedjeljak, 11. septembra, publika ima priliku pogledati film “Braća Musemić”, inspirisan Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK “Sarajevo” koji su s tim klubom osvojili naslov prvaka Jugoslavije.

Film “Istražitelj” reditelja Viktoa Portela bit će prikazan u utorak, 12. septembra. Ovaj dokumentarac prati Vladimira Dzuru, jedinog češkog istražitelja koji je tokom rada za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinilaca etničkog čišćenja.

Svi filmovi prikazuju se u večernjem terminu u 19:30 sati, uporedo sa sarajevskim projekcijama.


IZDVOJENO: dva naslova o “Braći Musemić” i “Svako ima svoj Everest”

Dokumetarno ostvarenje o “Musemićima” će izazvati posebne emocije kod Konjičana i Konjičanki.

Naime, naš grad je stasavao i rastao uz Privredno drustvo PD “Igman” dd Konjic, njegov i naš nogometni klub FK “Igman” Konjic, danas ovjenčan slavom premijerligaša, koji niže najznačajnije uspjehe među najboljim klubovima naše zemlje.

Posebno smo počašćeni činjenicom da je uspjeh Igmanovih igrača uz podršku čitave zajednice i uprave kluba, generiran, između ostalog, i znanjem, bogatim iskustvom, vještinama i umjećem cijenjenog trenera Husrefa Musemić i upravo je dio kadrova u filmu vezan za vrijeme njegovog boravka u gradu na Neretvi. Očekujemo navijače, igrače, i sve koji vole Konjic da pozdrave premijeru dokumentarca o “Braći Musemić”. 

Mnogim Konjičanima zaljubljenicima u veličanstveni Prenj ova planina je drugi dom. Sve više je mladih ljudi koji pohode njegov najveći vrh tkzv. “Zelenu glavu”, maštajuci da jednoga dana poput sjajnog Cvitanušića otvore nove horizonte sa vrhova Everesta.

Naš Everest-Prenj je planinski masiv u sjeverozapadnom dijelu istočne Hercegovine,  smješten u središnjem dijelu Dinarida. Okružuju ga jezera Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovačko kao i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka.

Ovi “rajski predjeli i čistoća okoliša” sve više motiviraju brojne posjetioce od orijenta do okcidenta. Ponosni smo i pomalo bojažljivi u nostojanju da, u današnjem vremenu “sofisticiranog kolonijalizma” i brojnih ratova, te silne nepravde, gdje se konfiskuje imovina, energija i resursi, očuvamo ovu ljepotu. No motiviraju insani poput Tome, oni vas naprosto energiziraju da date zadnji atom svoje snage kako biste postigli cilj i borili se za dobre, lijepe i pozitivne priče koje prezentira i afirmira AJB DOC.

Hvala AL JAZEERI BALKANS na prilici da i Konjic bude središte najboljih istinitih, apsolutno angažiranih priča koje dominantno imaju potrebu da glasno progovore o našem ćutanju, da iskažu važnost borbe za pravdu i pravo svakog čovjeka, o svemu onom što mu habitusom, postojanjem, poštenim i čestitim radom pripada.

Mi imamo pravo na sreću, na radost, na lijepo i niko nam to uskratiti ne smije, a snaga empatije i solidarnosti koju njegujemo i djelom potvrdjujemo pokazatalj je našeg odnosa spram stvarnosti. Temeljna zadaća svakog civiliziranog društva je da ukazuje na zulum, ako on postoji, a nažalost u kontinuitetu je sveprisutan i upravo ovaj koncept koji njeguje AJB DOC  otvara “PROZORE” koje mnogi mediji skrivaju jer isti im očito nisu “inn,  niti projektno ciljani”. Stoga, respect za tim AJB DOC-a i  još jednom hvala da imamo priliku biti dio ovogodišnjih premijera, nadam se i ubuduće.

Koristim ovu priliku da svim stanovnicima Konjica, brojnim putnicima namjernicima, koji uživaju u vrhovima Prenja, raftinga na Naretvi, posjetiocima  Zavičajnog muzeja i Rodne kuće Zuke Džumhura, Titovog bunkerta-ARK D0 i Unesco-ovog muzeja drvorezbarstva “Zanat-Rukotvorime” i “Mulićevog rekorda”, da svoje vrijeme, u večernjim satima posvete repertoaru svjetskog festivala dokumentarnog filma AJB DOC u Kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu, od 9. do 12. septembra 2023. godine u 19:30. Dobro nam došli! – poruka je Benjamina Mušinovića, direktora JU Narodni univerzitet Konjic.

  

Slični članci

Back to top button