HercegovinaVijestiZanimljivosti

HNK Sufinansira se smještaj u gerijatrijskim centrima

U prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja/boraca HNK održan je radni sastanak ministra boraca Olivera Solde s predstavnicima institucija, koje su svojoj djelatnosti obavljaju poslove pružanja usluga smještaja, ishrane, njege i drugih pomoći, u gerijatrijske centre.

Naime, u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u HNK, tokom  jula ove godine donesen je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova smještaja u gerijatrijske centre, kojim su se stekli uslovi za ostvarivanje ovog prava.

Na današnjem sastanku donijeti su slijedeći zajednički zaključci:

  • Primjena pravilnika doprinijet će dostojanstvenom nastavku i okončanju života branilaca u potrebi
  • Operativne započete aktivnosti na provedbi pravilnika okončat će se u roku najdalje sedam dana, kada će se potpisati sporazum o poslovnoj saradnji u svrhu ostvarivanja prava na sufinansiranje troškova smještaja u gerijatrijske centre
  • Potpisivanjem sporazuma steći će se uslovi za prvi prijem pacijenata iz branilačke populacije u gerijatrijske centre već koncem sljedeće sedmice.

Ministarstvo za pitanje boraca poziva sve zainteresirane potencijalne korisnike prava ili njihove ovlaštene zastupnike da podnesu zahtjev i ostvare navedeno pravo. Zahtjev se podnosi u Ministarstvu za pitanja branitelja/boraca na propisanom obrascu, koja je dostupna i na web stranici Ministarstva.

Slični članci

Back to top button