BiznisDruštvoHercegovinaVijesti

Potpisan ugovor za izgradnju olimpijskog bazena u Mostaru

U Mostaru je u srijedu, 6. septembra, konačno potpisan ugovor o početku građevinskih radova na izgradnji dugo najavljivanog olimpijskog bazena u tom gradu.

Do potpisivanja ugovora dolazi samo dan nakon što je sedamnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar osvojila zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu u disciplini 200 metara delfin.

Nakon niza uspjeha Lane Pudar na juniorskim i seniorskim međunarodnim takmičenjima u 2021. i 2022. godini, povećan je pritisak javnosti da Mostar napokon dobije olimpijski bazen, pogodan za pripreme i treninge plivačkih talenata uoči velikih internacionalnih prvenstava.

Izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru posebno je dospjela u fokus pažnje javnosti u augustu 2022. godine, uoči predizborne kampanje za opće izbore u BiH te godine u oktobru, kada je tadašnji premijer entiteta Federacija BiH Fadil Novalić, zajedno sa lokalnim čelnicima, ozvaničio početak radova na izgradnji bazena, međutim, do početka građevinskih radova nije došlo ni do danas.

Ugovor o početku radova na – kako je najavljeno iz Gradske uprave Mostara – izgradnji konstrukcije, krova i fasade Olimpijskog bazena „Mostar“ – potpisali su gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH), direktor Direkcije za izgradnju Kulturno-sportskog centra u Mostaru, Edin Prašo, kao naručitelji i direktor firme Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislav Bevanda, u ime izvođača radova. Svjedok potpisivanju ugovora je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić (SDA).

Vrijednost ugovora je 11 miliona maraka za prvu fazu izgradnje kompleksa bazena, a rok za izvođenje radova na toj fazi je 18 mjeseci. Najavljeno je da će izvođač već sutra, 7. septembra izaći na mjesto predviđeno za bazen, u prostoru bivše kasarne JNA Južni logor, u južnoj gradskoj zoni Mostara. Devet miliona maraka osigurala je Vlada Federacije BiH u prošlom sazivu, a ostatak novca obezbjedio je Grad Mostar kroz gradski budžet.

„Nakon što smo sve procedure koje su bile proveli, konačno danas potpisujemo ovaj ugovor i nadam se da u vrlo skorom roku krećemo sa izabranim izvođačem u izgradnju olimpijskog bazena“, izjavio je nakon čina potpisivanja ugovora gradonačelnik Kordić. Gradske vlasti su i ranije tvrdile da su administrativne pripreme i procedure, te tenderi, bile razlog zašto do sada nisu mogli početi konkretni radovi na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru.

Foto: RGM

mostarski.ba

Slični članci

Back to top button