Crna hronikaDruštvoKonjicZanimljivosti

U Konjic dolazi kako ko hoće i prosi novac u kafićima

Čitatelj našeg portala (podaci poznati redakciji op.a.) večeras je u jednom od konjičkih kafića, dok je čekao svoju porudžbu, primjetio, da jedna mršava, plava djevojka nosi fasciklu i ide od stola do stola tražeći novac od gostiju u bašti.

Neko joj da, neko odmahne rukom, ali cura ide dalje.

Kada je upitana, da li ima odobrenje od gradonačelnika Grada Konjica, kazala je da ima, a zatim “prostrla” po stolu kopije rješenja o registraciji udruženja iz Sarajeva, svoju potvrdu da je volonterka te organizacije i bila je spremna na verbalni “fajt”, ubjeđena, da ona ima pravo tražiti novac, a da onaj ko neće ne mora ni dati.

Ne sjećam se ni za koga je više tražila – rezignirano će naš čitatelj, te dodaje, ona nije imala validno odobrenje, jer po Zakonu o Javnom redu i miru može i da odgovara za prekršaj.

Ovakve pojave u našem gradu mogu spriječiti prije svega vlasnici kafića, konobari i osoblje, a posebno građani i gosti ugostiteljskih objekata. Dovoljno je zatražiti od takvih osoba pismeno odobrenje gradonačelnika Grada Konjica, koje za ovakve i slične vrste humanitarne pomoći ili akcije jeste imperativ i bez tog dokumenta, osoba čini prekršaj i treba pozvati policiju.

Postoji nekoliko razloga zašto neko prosi novac bez pribavljanja urednih dozvola. Neki od ovih razloga su:

– Nije im poznat postupak za pribavljanje dozvola. Neke osobe možda nisu svjesne da je potrebno pribaviti dozvolu za prosjačenje u određenim područjima.

– Ne mogu pribaviti dozvole. Neke osobe možda nisu u mogućnosti pribaviti dozvole zbog nedostatka dokumentacije ili drugih razloga.

– Ne žele pribaviti dozvole. Neke osobe možda ne žele pribaviti dozvole jer se boje da će ih to odvesti u sukob sa zakonom ili da će im otežati prosjačenje.

– Ako ste suočeni s osobom koja prosi novac bez pribavljanja urednih dozvola, možete joj savjetovati da se informiše o postupku za pribavljanje dozvola ili joj ponuditi pomoć u pribavljanju dozvola. Također možete joj dati novac, ali imajte na umu da to ne mora riješiti problem.

Ako ste zabrinuti da osoba koja prosi novac bez pribavljanja urednih dozvola može biti žrtva trgovine ljudima ili drugog oblika zlostavljanja, možete kontaktirati nadležne vlasti, a prije svega policiju na broj 122.

Slični članci

Back to top button