HercegovinaVijesti

Naziru se obrisi sportske dvorane u Mostaru

Mostarci 38 godina čekaju na izgradnju sportske dvorane čiji su temelji postavljeni 1985-e godine u centru grada. Prije tačno godinu, počeli su ozbiljniji građevinski radovi na dvorani da bi se ovih dana završilo izlijevanje ploče, što je uvod u konstruktivni nadzemni dio radova, piše BHRT.

3,5 miliona maraka, koje je uložila Federalna vlada u mostarsku sportsku dvoranu, od rujna protekle godine, do danas izgrađena je prateća ploča sa gredama i konstrukcijom koja prihvaća gornji dio tribina. Napravljeno je i oko 600 parking mjesta. 12 miliona eura je prethodno odobrila Evropska banka,a novca će za izgradnju biti i iz grant sredstava.

„Negdje u devetom mjesecu se očekuje njihov pozitivan stav za naš program dvorane koja je sad u toku. Osim toga, postoje grant sredstva koji su preko nekih IPA fondova dogovorena.Tko da bismo mi uskoro išli u natječaj za taj nadzemni dio u smislu instalacija, opremanja, zanatskih radova i slično”, rekao je za BHRT Edin Prašo direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane, Mostar.

Posljednja procjena vrijednosti dvorane je oko 40 miliona maraka za koju je prvobitni rok završetka bio godina i pol. Prašo poručuje da se ne može govoriti o rokovima ukoliko sredstva nisu operativna.

„Mi sada imamo taj put kretanja i sredstava i komunikacije, sve se nekako samo otvorilo i nadati je se tom dobrom rezultatu. Što se tiče ove faze tribina, mi ćemo nju završiti do polovine iduće godine sigurno, a tada će nam biti operativne ove pare iz grant sredstava i iz kreditnih sredstava tako da ćemo automatski nastaviti završavati”, dodao je Prašo.

Proteklih godina Mostar je iznjedrio veliki broj vrhunskih sportista u brojnim dvoranskim sportovima čiji su prvi sportski koraci bili na betonu ili u školskoj dvorani. Prema najavama, ova bi se mostarska saga o dvorani mogla privesti kraju.

Kompletan tekst je na linku

Slični članci

Back to top button