HercegovinaTurizamVijestiZabavaZanimljivosti

Staklena staza u Mostaru nudi potpuno drugačiju perspektivu, ali i izazov

Nebeske šetnice s kojih se na sve strane pruža jedinstven pogled, sve su popularnije u svijetu. BiH je prvi skywalk dobila prije dvije godine, u Mostaru u sklopu adrenalinskog parka Fortica. Sada se našla na popisu 11 najljepših nebeskih šetnica svijeta magazina Architectural Digest.

Kročiti ili ne? Pitanje je to koje postave brojni posjetitelji prilikom dolaska na staklenu stazu koja nudi potpuno drugačiji doživljaj, perspektivu, ali predstavlja i izazov, jer je duga 35, a visoka 15 metara.

Zbog straha od visine, mnogi odustaju. Oni koji se pak ohrabre i prošetaju trude se ne gledati prema dolje i krug završiti što je brže moguće.

“Prelijepo je , ali je mene malo strah, kad vidim kako je sve dole daleko…ali prelijepo je”, kazala je turistkinja Ana.

A za one koji nemaju strah od visine, iskustvo je nezaboravno.

Od grada je udaljen oko pet kilometara, a zbog prirodnog okruženja neki do Fortice odluče prošetati ili pak trčati kao što je to učinio ovaj turista iz Australije. Za manje od sat vremena stigao je na odredište.

Inicijator projekta je Brdsko-biciklističko udruženje iz Mostara koje već nekoliko godina radi na uređenju parka Fortica, a projekat staklene šetnice, odnosno vidikovca “Skywalk” čija je vrijednost oko 40 hiljada maraka, proveo se uz finansijsku podršku Grada Mostara i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH. Vijest da je uvršten među 11 najljepših u svijetu dočekali su s oduševljenjem.

Mjesta strahu nema, jer je ova konstrukcija kažu urađena prema visokim evropskim standardima.

No to nije jedina atrakcija ovog parka, tu je zip-line kojeg čine dvije sajle dužine jednog kilometra, a nalazi se na nadmorskoj visini od 510 metara. Dio ponude su i via ferata i viseći most, sportsko penjalište i najveća ljuljačka u BiH.

N1

Slični članci

Back to top button