BiH

Ispraćena jedinica OSBiH iz kasarne Kozara u Sloveniju, pomagat će u otklanjanju posljedica od poplava

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ispraćena je iz kasarne “Kozara” u Banjoj Luci u Republiku Sloveniju, s ciljem izvršenja humanitarne misije na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava, koje su nedavno, nakon velikog nevremena, zahvatile Republiku Sloveniju.

Ispraćaju su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić i drugi zvaničnici.

Goganović se ovom prilikom zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH koji učestvuju u ovoj humanoj misiji, te istakao značaj učešća Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći vlastima Republike Slovenije na otklanjanju posljedica nastalih poplavama. Također, pripadnicima jedinice privremenog sastava je poželio sretan put i uspješno izvršenje zadatka, kao i sretan povratak svojim porodicama.

FOTO: MOBiH

Jedinica se upućuje u ovu humanu misiju, nakon što su MO i OSBiH izvršili sve potrebne pripreme i proveli zakonske procedure za angažiranje raspoloživih kapaciteta OSBiH za potrebe pružanje pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodnu nesreću.

Jedinicu privremenog sastava čini deset pripadnika inžinjerijskog bataljona OSBiH, koja je osposobljena za ovakve situacije, sa potrebnom mehanizacijom. Misija pripadnika Oružanih snaga BiH će biti pružanje podrške strukturama vlasti Republike Slovenije u reagiranju i otklanjanju posljedica poplava i djelovat će u zoni angažiranja sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Slovenije, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

faktor.ba

Slični članci

Back to top button