BiHCrna hronikaDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicNVOSvijetVijesti

PROTESTI Udruženje “Žena za ženu” Konjic organizuje prevoz u Jablanicu

FOTO: FA Neretva Jablanica, 2023.

U cilju podrške sugrađanki Enisi Klepo koja je žrtva nasilja poslodavca kojem je tražila zarađenu platu, za sutra su najavljeni mirni protesti u Jablanici. 

“Godinama dižemo glas protiv nasilja nad ženama i djevojkama, protiv mobinga i nasilja na radnom mjestu. Godinama pozivamo na suzbijanje porodičnog i svakog vida nasilja u lokalnim zajednicama, tražimo aktivnije uključivanje institucija u zaštiti žrtava nasilja. Sada ponovo zahtjevamo najstrože kazna za nasilje. Svjedoci smo da mnoge žrtve ŠUTE, a nasilnici postaju još nasilniji. Ovih dana svjedočimo nasilju poslodavca direktora Hotela Jablanica nad uposlenicom, koju je brutalno pretukao. Djevojke, žene recite jasno i glasno, prijavite nasilje. Pozivamo na bojkot usluga Hotela Jablanica. Enisi želimo brz oporavak i poručujemo NISI SAMA! – saopćeno je iz konjičkog Udruženja “Žena za ženu”, koji su osigurali i besplatan prevoz autobusom Konjičanki i Konjičana koji žele biti dio mirnih protesta u Jablanici.

-Udruženje “Žena za ženu” Konjic organizuje prevoz u Jablanicu za zainteresovane sugrađanke i sugrađane, prijave do utorka do 20:00 h, 061 847 949.

Također i drugo konjičko udruženje žena “Nera” organizuje besplatan prevoz autobusom u srijedu, 9. 8. 2023. godine sa polaskom u 17:00 sati, kontakt telefon: 060-316-1053.

Podršku Enisi dalo je šest uduženja iz Sarajeva, Konjica, Jablanice, Mostara. Kažu da su spremni da daju podršku Enisi i svim radnicima koji imaju slične probleme i diskriminaciju na radu.

“Mi smo se vrlo brzo organizirali da pošaljemo poruku da smo svi mi Enisa i da nije sama. Ženski glas i glas građana treba da bude ujedinjen u traženju pravde i podrške za Enisu. Ovo je neviđeni čin da poslodavac ispolji silu prema djevojci koja traži plaću. Ovo je poziv cijelom društvu da vidimo u kakvom se stanju nalazimo. Enisa je hrabra djevojka koja je sve rekla i pristala da se slika i da javno progovori. Isto tako, za sve one koji nemaju hrabrost da prijave nasilje da imaju podršku i tlačitelji i počinioci ovih djela moraju biti procesuirani. Nasilje neće biti tolerisano i mora biti sankcionisano, jer svi mi zaslužujemo sigurno porodično i radno okruženje”, kazala je mostarka Edisa Demić, direktorica udruženja Dignitet u izjavi za N1.

Slični članci

Back to top button