DruštvoMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

Jesu li neudate žene sretnije i dugovječnije?

Poznati profesor Dolan se pozabavio temom udatih i neudatih žena i uočio razliku u njihovim životima

Do sada se naslućivalo, ali sada je i naučno dokazano: žene koje nisu udate i nemaju djece čine najsretniju podgrupu populacije. Također, statistika kaže da one žive duže. Tradicionalni obrasci uspjeha više ne mogu da se dovedu u vezu sa osećajem sreće, tvrdi Pol Dolan, profesor bihejvioralnih nauka na Londonskoj školi ekonomije.

Dolan ističe da se to naričito odnosi na brak i podizanje djece, piše RTS.

„Oni koji su u braku sretniji su od drugih podgrupa društva, ali samo kada je njihov supružnik u prostoriji tokom davanja odgovora. Kada partner nije tu odgovor glasi – vrlo su nesretni“, objašnjava Dolan.

Jači pol ima koristi od braka jer se „smiruje“, manje rizikuje, više zarađuje i živi nešto duže, navodi Dolan. S druge strane, pripadnice nežnijeg pola moraju da „trpe sve to“ i umiru pre nego što bi da se nisu udale. „U čitavoj populaciji najzdravije i najsretnije su žene koje se nisu udale ili dobile djecu“, naglašava Pol Dolan.

Dolan navodi dokaze istraživanja u kojem su upoređivani nivoi uživanja i nezadovoljstva kod (i muškaraca i žena) nevjenčanih, vjenčanih, razvedenih osoba, kao i onih čiji su supružnici preminuli. Rezultati pokazuju da je količina sreće koju bi prijavili oni koji su u braku veća nego kod onih koji nisu izgovorili sudbonosno „Da“, ali samo ukoliko je i partner u prostoriji.

Oni koji nisu stupali u brak rjeđe su ocjenjivali svoj stepen nezadovoljstva nego osobe koje su u braku kada bi odgovarale na pitanja kada njihov supružnik nije prisutan. To što je udata uglavnom ne utiče pozitivno na zdravlje žene, a čak je kod pripadnica ljepšeg pola u srednjim godinama zabilježen povećan rizik od bolesti, bilo tijela bilo mentalnih stanja, nego kod onih žena koje se nisu udale.

Uprkos dobrobiti koje žene imaju od samačkog života bez djece, navod Dolan, i dalje je uvriježeno mišljenje da su brak i djeca sigurni znaci uspjeha, što pokazuje da nas i vlada stigma koja može da dovede do toga da se neudate žene osećaju nesretno.

„Kada vidite ženu koja ima 40 godina, a nema djece – ‘Šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati pravog i to će se promijeniti’. Ne, možda će upoznati pogrešnog čovjeka i to će se promijeniti. Možda će upoznati čovjeka koji bi je učinio nesretnijom i manje zdravom i zbog toga joj neće biti dobro“, poručio je Dolan.

Pult24

Slični članci

Back to top button