BiHCrna hronikaVijesti

Stiže kratko osvježenje pred ‘pakleni završetak’ sedmice

Jutros je u Krajini pretežno sunčano, a u ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne je zabilježena kiša.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 10; Ivan Sedlo 14; Sokolac 15; Bugojno, Livno, Srebrenica 17; Banja Luka, Gradačac, Sarajevo, Tuzla, Zenica 18; Bihać, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most, Zvornik 19; Doboj, Široki Brijeg 20; Trebinje 23; Mostar 25; Neum 28; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će Krajini preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku zemlje prije podne umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana. Povremeni i lokalni pljuskovi su mogući u centralnim, istočnim područjima Bosne i ponegdje u Hercegovini. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 25 do 31, na jugu do 33 °C.

U Sarajevu prije podne pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabim i prolaznim pljuskom. U ostatku dana postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura oko 30 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Slično kao proteklih par dana, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz natprosječne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći. Opšta slika biće lošija u unutrašnjosti zemlje.

Objavljena je prognoza do nedjelje:

četvrtak 3. 8. 2023., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 28 do 34, na jugu, sjeveru i sjeveroistoku zemlje do 36 °C. 

petak 4. 8. 2023., sunčano vrijeme. Poslije podne porast naoblake na sjeveru i sjeverozapadu Bosne praćen pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 36 °C.

subotu 5. 8. 2023., oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U većem dijelu zemlje se očekuju obilnije padavine. Očekivana količina padavina između 40 i 60, lokalno do 80 l/m2. Vjetar slab u Bosni uglavnom sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 24, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 25 °C. 

nedjelju 6. 8. 2023., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne pljuskovi i grmljavina. U ostatku zemlje povremeno sa slabim lokalnim pljuskovima. U večernjim satima jače naoblačenje praćeno kišom i pljuskovima širom naše zemlje. Vjetar slab uglavnom zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 19 do 24, na jugu do 28 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Slični članci

Back to top button