BiHCrna hronikaHercegovinaKulturaMagazinVijesti

Sutra u Stocu počinje Festival kulture “Slovo Gorčina”

Svečano otvorenje Festivala kulture “Slovo Gorčina” će biti upriličeno 28. 7. 2023. na nekropoli stećaka Radimlja, lokaciji koja sa sobom nosi posebnu historijsku, antropološku, arheološku, duhovnu, tradicijsku, metafizičku i simboličku dimenziju.

Program otvorenja uživo će prenositi Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT, tako da svi oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati programu, a žele ga doživjeti, moći će pratiti program iz svojih domova.

Festival započinje programom “Muzika inspirisana folklorom i mitologijom”, banjalučkog kompozitora Davida Mastikose, kojeg će pratiti izvođači Bartolomej Stanković, Snježana Pavićević i Andrea Fisher. Također, na bini će se predstaviti i Mješoviti hor BZK Preporod Brčko. Nakon toga, stručni žiri u sastavu Lejla Kalamujić i Nenad Rizvanović će proglasiti najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, odnosno prva/e tri dobitnika/ce nagrade “Mak Dizdar” 2023. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.

Poseban gost otvaranja festivala je istaknuti bosanskohercegovački glumac, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Izudin Bajrović, koji će govoriti stihove Maka Dizdara.

Na kraju večeri, među kamenim spavačima, publika će imati priliku da prisustvuje programu posvećenom gostu pjesniku, književniku Asmiru Kujoviću. Iste večeri u srcu Stoca posjetioce će zabavljati ZliJay.

Program će trajati tri dana.

Slični članci

Back to top button