BiHBiznisMagazinVijesti

Kako je postavljati asfalt od 140 stepeni na + 40: Pakleno!

Koliko puta ste, vozeći se u udobnim automobilima, sve s klimom i bočicom vode, dok je termometar pokazivao 35 i više stepeni, prolazili pored gradilišta na kojem radnici postavljaju asfalt?

– Mora da je pakleno – reći će svako normalan.

Miris asfalta

Teško da postoji riječ kojom bi se opisao taj napor pri izloženosti visokoj temperaturi. Reporter “Dnevnog avaza” jučer je posjetio gradilište Koridora 5C u Nemili kod Zenice.

Na ovom gradilištu je glavni izvođač turska kompanija HGG sa sjedištem u Ankari. Samim tim, i većina radnika dolazi iz Turske.

Dok se sa Seadom Botićem, inžinjerom zaštite na radu, približavamo gradilištu, u zraku se osjeti miris svježeg asfalta. Asfaltiraju kružni tok. Pritisak rokova, pritisak mještana Nemile, pritisak poslodavca, sve se to sručilo na pleća radnika – asfaltirati kružni tok, bez obzira nas sve.

– Naravno, radnike niko ne tjera bičevima, sve je u skladu s normama ISO standarda. U ovoj turskoj kompaniji sve je riješeno na način da se, kada su ekstremne vrućine, radnici smjenjuju nakon dva ili tri sata. Dolazi nova ekipa – objašnjava nam Botić.

Botić: Sve prema standardima. E. Trako

Bez obzira, i dva sata zahtijevaju veliki napor. Mašine, kamioni su iole podnošljivo radno mjesto, jer su kabine klimatizirane.

– Najteže je ovim radnicima što su nadomak mašine koja dovozi vreo asfalt. Tu je najviša temperatura – kaže Botić za “Avaz”.

U Nemili je u bivšoj vojnoj kasarni napravljeno utočište za radnike. Tu se hrane, spavaju, odmaraju i odatle kreću na težak posao.

– Sve je uređeno po standardima – govore.

Radnici iz Turske ne kukaju bez obzira ne visoke temperature i toplotni val koji je ovih dana pogodio Evropu.

Nasmijana lica

– Mašala – palac gore i nasmijana lica.

Ko imalo zna o građevini, poznato mu je da se asfalt i ne može postavljati po niskim temperaturama.

– Takav je to posao, mora ispunjavati uvjete. Ako je temperatura asfalta niža od 130 stepeni, on se vraća na dogrijavanje. Jer ne može takav proći i kvalitet radova je upitan – objašnjavaju nam inžinjeri u radničkom kampu u Nemili.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button