BiHDruštvoKonjicNVOVijestiZanimljivosti

Održana promocija Sveobuhvatne studije o filantropiji u Bosni i Hercegovini: Stanje filantropije u BiH

U okviru implementacije USAID Snaga lokalnog Projekat podrške lokalnim resursnim organizacijama, Mreža za izgradnju mira je u prethodnom periodu, zajedno sa saradnicima, provela istraživanje o stanju filantropije u BiH, čiji rezultati su predstavljeni na današnjoj promociji Sveobuhvatne studije o filantropiji u Bosni i Hercegovini.

Prikupljanje podataka sprovedeno je kombinovanjem metoda anketiranja, intervjuisanja i analize sadržaja.

Provedeni su intervjui sa reprezentativnim predstavnicima_cama populacije javnog mnjenja, društveno odgovornih kompanija i organizacija civilnog društva. U istraživanju je učestvovalo više od 1000 punoljetnih građana i građanki, 400 organizacija civilnog društva te više od 50 kompanija u BiH.

Predstavljene su preporuke za terenski rad, koje uključuju promociju koncepta filantropije van civilnog sektora, regrutiranje volontera, informisanje televizijskih gledalaca, proširenje Filantropskog foruma BiH, informisanje javnosti. Preporuke za razvoj institucionalnog okvira uključuju zagovaranje uvođenja fiskalnih podsticaja za davanja pojedinaca, za usluge, pravno normiranje institucionalnih grantova, harmonizaciju propisa, kao i sistematsko prikupljanje i praćenje podataka.

Dostupne su i preporuke za buduća istraživanja, a preporuke se mogu pronaći na linku https://snagalokalnog.ba/sveobuhvatna-studija-o-filantropiji-u-bosni-i-hercegovini-stanje-filantropije-u-bosni-i-hercegovini/ .

Slični članci

Back to top button