BiHBiznisDruštvoKonjicNVOPolitikaPrivredaVijestiZanimljivosti

Godišnja konferencija Snage lokalnog – Transparentnost i odgovornost civilnog društva

Na Godišnjoj konferenciji Snage lokalnog: Značaj transparentnosti i odgovornosti civilnog društva za jačanje povjerenja lokalnih filantropskih aktera predstavljeni su standardi transparentosti i odgovornosti  te održana diskusija o značaju ovih standarda.

Civilni i biznis sektor imali su priliku da razmijene perspektive ali i umreže se za buduću saradnju. U radi konferencije učestvovali su i predstavnici Udruženja mladih VIPK Konjic i portala novikonjic.ba.

Konferencija je namijenjena onima koji djeluju u lokalnim zajednicama i razvijaju filantropiju u svojoj lokalnoj zajednici, predstavnicama i predstavnicima civulnog sektora, aktivistima i aktivisticama, predstavnicima i predstavnicama biznis sektora, partnerima USAID programa, predstavnicima_ama lokalnih resursnih organizacija i filantropskih inicijativa.

Neki od ključnih zaključaka sa ovog događaja su da civilno društvo mora učiti iz ranijih iskustava i inicijativa, ta znanja nadograđivati, te intenzivirati komunikaciju među akterima u pitanjima koja se odnose na cjelokupni civilni sektor. Jačanje povjerenja i ugleda organizacija civilnog društva ključno je ukoliko civilno društvo želi postati kredibilan partner sa vlastima i pokazati integiretet kako bi povratilo povjerenje građana i građanki.

Procesi koje provodi civilno društvo moraju biti inkluzivni, kao što je proces izrade standarda transparentnosti i odgovornosti, dalji postupak ocjenjivanja organizacija, ali i pružanje podrške organizacijama sa slabijim kapacitetima da učestvuju u relevantnim procesima.

Nevladin i korporativni sektor imaju međusobnu moblinost što treba iskoristiti kako bi učili jedni od drugih, počevši od jezika koji koristimo, pa sve do konkretnim metoda rada.

Civilno društvo treba prepoznati biznis sektor kao oblik domaćih donatora koji su i sami direktno pogođeni problemima u zajednici, te prepoznaju gdje je potrebno pružiti podršku za rješavanje izazova s kojima se zajednice i društvo u cjelini suočavaju.

Poslovni sektor želi u procesima imati pouzdane partnere kojima može vjerovati za šta je transparentnost izuzetno bitna.

Cilj USAID Snaga lokalnog Projekta, koji provodi Udruženje Mreža za izgradnju mira je jačanje lokalnih zajednica te ima za cilj revitalizaciju lokalnih zajednica i razvoj multisektorske saradnje između svih društvenih aktera.

Kroz pomoć i podršku zajednicama u BiH, USAID Snaga lokalnog nastoji razviti kapacitete koji će omogućiti održivi rast, povećati građanski angažman i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa. 

Snaga lokalnog je petogodišnji program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).Više informacija dostupno je na web stranici www.snagalokalnog.ba

Slični članci

Back to top button