BiHBiznisPrivredaVijesti

Tegla meda 30 KM

Nepovoljne vremenske prilike ostavile su košnice u mnogim krajevima Rs-a bez prinosa, zbog čega pčelari i usred ljeta moraju prihranjivati pčele, što će sasvim izvjesno dovesti do poskupljenja meda, pa bi tegla mogla dosegnuti 30 KM.

Pčelari širom Rs-a tvrde da neće imati prinosa iz košnica te da moraju prihranjivati pčele jer se, uslijed nepovoljnih vremenskih prilika, pčelinja društva nisu mogla dovoljno razviti kako bi sebi osigurala hranu.

Predsjednik Saveza udruga pčelara Rs-a Damir Barašin rekao je da je situacija u pčelarstvu iznimno loša.

Situacija loša

– Pčelari su sada u situaciji kada moraju prihranjivati pčelinje zajednice. Više nije stvar hoće li imati prinosa od tog posla koji rade, sada je pitanje kako sačuvati te pčelinje zajednice i kako da prežive te ostanu vitalne i zdrave kako bi se mogle navrijeme uzimiti i čekati sljedeću sezonu – kazao je Barašin.

Dodao je da su prognoze jako loše jer kiša pada svako malo, što nepovoljno utječe na medenje biljaka. Sve je, ističe, podbacilo ove godine.

– Uzmemo li u obzir loše prinose koje će pčelari imati i poskupljenje repromaterijala koji se koristi u ovom poslu, realna cijena meda bila bi između 25 i 30 KM – kazao je. Lošiju sezonu ne pamti ni vlasnik pčelarske zadruge “Krajinamed” iz Banje Luke Brane Popović, koji kaže da će cijena meda u mjesec-dva ići gore za 5 KM, s 20 na 25 KM.

Tegla meda 30 KM

– Mnogi pčelari koje poznajem već su podignuli cijenu meda na 25 KM, čak razmišljaju da u idućim mjesecima idu i na 30 KM po kilogramu – rekao je Popović.

Hercegovački pčelari, gdje je kilogram meda trenutačno oko 25 KM, kažu da su ih sunčani junski dani izvukli iz situacije koja ih je zadesila u maju, kada zbog kiša pčele nisu mogle uzeti nektar s cvjetnica koje su tada medile.

Predsjednik trebinjske Udruge pčelara “Leotar” Obrad Ninković kaže da je posljednjih dana situacija malo povoljnija, piše Glas Srpske.

– Pčele su u višim predjelima iskoristile žalfiju. Drača je odradila svoje, tako da je situacija malo bolja nego u prethodnom razdoblju, zbog čega trenutno ne razmišljamo o korekciji cijena – kazao je.

Nezavisne novine

Slični članci

Back to top button