BiHDruštvoKonjicKulturaNVOVijestiZanimljivosti

NEUM Trening izgradnje mira – Mirovnim aktivizmom do apsolutne slobode

U organizaciji Mreža za izgradnju mira , od 5.-7. jula u Neumu je održan Trening izgradnje mira za članica Mreže za izgradnju mira,  – MIROVNIM AKTIVIZMOM DO APSOLUTNE SLOBODE, na kojem su  učešće uzeli predstavnici iz 20-ak nevladinih organizacija iz različitih oblasti djelovanja iz cijele Bosne i Hercegovine. Iz Konjica učestvovali su predstavnici Udruženja “VIPK” i portala novikonjic.ba.

Na ovaj način smo mi, učesnici poslali jedinstvenu poruku svijetu, a to je da želimo MIR. Nema puta ka miru, mir je jedini pravi put na kojem bismo svi trebali biti i težiti da ga uspostavimo, kako u našem tijelu i duhu tako i u većim društvima.

Trening je vodila  Vildana Džekman, magistrica prava, dugogodišnja aktivistkinja i feministkinja,  koja je u vrlo opuštenoj atmosferi i jednostavnom komunikacijom  uspostavili interaktivan način rada između učesnika.

U dva dana rada obrađeno je nekoliko tema: nenasilna komunikacija, nenasilna komunikacija moje ja i tvoje ja i diskriminacija, kada ljubaznost prelazi granice… , a da malo pričamo o identitetima…, akvarijum o suočavanju s prošlošću, primjeri aktivističkih akcija izgradnje mira, moja mirovna akcija- moj doprinos aktivizmu, za mirovni aktivizam najvažnije je…, ovo je moja aktivistička priča, a tvoja?, barometar – liderstvo.

Svi učesnici su dali svoj doprinos u realizaciji ovog treninga, kroz aktivno učešće i iznošenjem svojih iskustava mirovnih aktivnosti.

Ekipa je bila veoma raznolika, od učenika srednjih škola, studenata, profesora, osoba sa invaliditetom, doktora medicine, policajaca, novinara,… što je dodatno obogatilo sveukupnu atmosferu…

Koristim priliku da se zahvalim Mreža za izgradnju mira / Network for Building Peace , što je organizovala ovaj važan događaj i nama omugućila da budemo dio istog, a svim učesnicima se zahvaljujem na dobroj saradnji i ugodnom druženju. Radujem se i sljedećim druženjima.

Autorica članka: Amina Karadža

Slični članci

Back to top button