DruštvoKonjicKulturaMagazinVijestiZabavaZanimljivosti

NU KONJIC: Raspored iznimno bogate kulturne aktivnosti u julu mjesecu

U okviru repertoara „KONJIČKOG KULTURNOG LJETA“, Narodni univerzitet Konjic, u ponedjeljak, 3. jula 2023. godine s početkom u 19 sati u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic, predstavljamo roman “SLIKA ZA ČETIRI ZIDA“, spisateljice Munire Kovač Devlić.

O romanu će govoriti predsjednik društva pisaca BIH, književnik Hadžem Hajdarević. Interpretatorica teksta će biti Elma Arfadžan, a moderirat će Edina Dizadrević.

Pred čitaocem rukopisa romana Slika za četiri zida spisateljice Munire Kovač-Devlić, otvara se široko postavljena i zamišljena perspektiva tzv. „ženskog pisma“. Kao autorica jednog zapaženog romana, novim književnim projektom Kovač-Devlić podastire čvršću ali prepoznatljivu podlogu koja, bez namještene patetike, nadrasta, nadgrađuje i zrelije osmišljava njen kreativno-književni vokabular. Ovaj prozni rukopis obznanjuje i karakterizira stvaralački manir koji zahvata nesumnjivu sadržajnu i životnu provokaciju sučeljenu prema tzv. falocentrizmu kao vladajućem književnom (pa i umjetničkom uopće) poretku ekskluziviteta i prioriteta, kroz stoljeća, pa i danas. (Izvod iz recenzije: prof. dr. Safet Sarić).

CRTIĆ

U ponedjeljak, 3. jula 2023.godine u 18sati; u okviru filmskog repertoara “KONJIČKOG KULTURNOG LJETA“, Narodni univerzitet Konjic predstavlja SINHRONIZOVANO verziju animiranog filma RUBI TINEJDŽERKA MORSKO ČUDOVIŠTE (RUBI GILLMAN, TEENAGE KRAKEN)

Režija:  Kirk DeMicco

Glasovi SINHRONIZACIJA: Ivona Rambosek, Ivana Knežević, Nada Blam, Jelena Rakočević, Marko Marković, Mladen Andrejević, Aleksandar Gligorić, Nikola Todorović, Ana Vučić,Filip Marković

Glasovi: Lana Condor, Toni Collette, Annie Murphy, Sam Richardson, Liza Koshy, Will Forte, Colman Domingo, Jaboukie Young-White, Blue Chapman, Eduardo Franco, Ramona Young, Echo Kellum, Nicole Byer, Jane Fonda

Žanr: animirana akciona komedija

Producent: Kelly Cooney Cilella

Koreditelj: Faryn Pearl

Ponekad se heroj, koji vam je suđeno da budete, nalazi odmah ispod površine.

Ovog ljeta, Dream Works Animation zaronit će u uzburkane vode srednje škole i predstaviti nam urnebesnu, iskrenu akcionu komediju o stidljivoj tinejdžerki koja otkriva da je dio legendarne kraljevske loze mitskih morskih čudovišta i da je njena sudbina, u dubinama okeana, veća nego što je ikada mogla i da sanja..Simpatična, neobična šesnaestogodišnja Ruby Gilman (Lana Condor, To All the Boys I’ve Loved Before) očajnički pokušava da se uklopi u Oceanside srednju školu, ali, uglavnom je tamo potpuno nevidljiva. Pokazuje matematiku svojoj simpatiji, skejteru (Jaboukie Young-White, Ralf rastura internet) koji joj se, kako se čini, divi samo zbog njenih fraktala. Ruby ne može da ide na plažu da se druži sa drugom cool djecom, jer joj je previše zaštitnički nastrojena supermama (nominovana za Oskara Toni Collette) zabranila da ikada uđe u vodu. Ali kada prekrši glavno mamino pravilo, Ruby će otkriti da je direktni potomak ratnice i kraljice morskih čudovišta i da je predodređena da naslijedi tron svoje bake zapovjednice (dobitnica Oskara, Jane Fonda), Kraljice-ratnice od Sedam Mora.

Krakeni, morska čudovišta, zakleli su se da će štititi okeane svijeta od sujetnih moći gladnih sirena, protiv kojih se bore već eonima. Ali, postoji jedan veliki problem u vezi s tim: ispostavit će se da je školska ljepotica i popularna djevojčica Chelsea (dobitnica Emmya, Annie Murphy) baš sirena. Na kraju, Ruby će morati da prihvati ono što jeste i potrudi se da zaštiti one koje najviše voli.

KOMEDIJA

Istoga dana, u ponedjeljak, 3. jula 2023. godine, s početkom u 20 sati filmskI repertoar “KONJIČKOG KULTURNOG LJETA“ Vam donosi KOMEDIJU “RAJ ZA LUDAKE (FOOL’S PARADISE)“ Scenario i režija: Charlie Day

Uloge: Charlie Day, Kate Beckinsale, Adrien Brody, Ken Jeong, Jason Sudeikis, Edie Falco, Jason Bateman, Common, Jillian Bell, Dean Morris, Jimmi Simpson, Ray Liotta, John Malkovich Žanr: komedija Producenti:  John Rickard, Alex Saks, Chris Lemole, Tim Zajaros

Satirična komedija o nesretnom agentu Leniju, kojem se posreći kada otkrije da čovjek nedavno pušten iz ustanove za mentalno zdravlje izgleda baš kao glumac koji odbija da napusti svoju prikolicu. Uz pomoć moćnog producenta, Leni pomaže čovjeku da postane velika zvijezda, pa čak i da se oženi prelijepom glavnom glumicom. Njihove avanture dovode ih do ukrštanja sa pijanim kolegama, neuljudnim akcionim herojima, nepredvidivim rediteljima, super-agentom i ludim moćnicima. Slava i bogatstvo nisu sve što priželjkuju , a njih dvojica moraju da se izbore da se vrate stvarima koje su najvažnije.

TEMATSKA VEČER

U srijedu, 5. jula 2023. godine s početkom u 19 sati Klub „Pi Konjic“ u saradnji sa PD „Borašnica“ Konjic, u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic, organizira predavanje o temi „MT. EVEREST 79“-priča o Jugoslovenskoj ekspediciji na Everest 1979. godine. Gost predavač je učesnik ekspedicije, g-din Muhamed Gafić

PROMOCIJA KNJIGE

Narodni univerzitet Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, predstavlja prvi program  manifestacije „KONJIC U SVJETLU OČUVANJA TRADICIONALNE BAŠTINE“. Riječ je o promociji knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno,” autora arhitekata Dušana Grabrijana i Juraja Neidhardta. O pomenutum djelu će, u Bosasnskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic, u četvrtak, 6. jula 2023.godine, s početkom u 19 sati govoriti: dopisni član ANU BIH, prof.dr. Radivoje Mandić, prof.dr. Mejrema Zatrić i dr. Tatjana Neidhardt, dipl.ing.arh. 

Akademija nauka i umjetnosti Bosna i Hercegovnine, zajedno sa arhitekticom dr. Tatjanom Neidhardt, inicirala je i realizirala reprint/reizdanje knjige “Arhitektura Bosne i put u savremeno,” autora arhitekata Dušana Grabrijana i Juraja Neidhardta. Juraj Neidhradt bio je uvaženi član ANU BiH i jedan od najcijenjenijih jugoslovenskih arhitekata modernista, obrazovan u klasama velikana internacionalnog modernog pokreta u arhitekturi – Petera Behrensa i Le Corbusiera. Zajedno sa slovenačkim arhitektom Dušanom Grabrijanom on je istraživao tradicionalnu arhitekturu historijske jezgre Sarajeva i težio da objedini njene vanvremenske vrijednosti sa svjetskim duhom modernog doba. Tako su, u Neidhardtovim projektima, racionalizirani, estetski reducirani oblici moderne oplemenjeni “elementima bosanske arhitekture” – teksturama lokalnih materijala, doksatima i svodovima, blizinom prirode i susjedstva. 

Prvi put objavljena 1957. godine, “Arhitektura Bosne” je predstavila ovaj potpuno orginalni pristup arhitekturi sa namjerom da podstakne stvaranje regionalnog arhitektonskog pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji – arhitekti, tvrdili su Neidhardt i Grabrijan na njenim stranicama, moraju prepoznati i dati kontinuitet vrijednostima lokalnog miljea. Takvo hrabro postavljanje kuće u specifičnu geografiju bilo je očigledno superiorno u odnosu na tadašnja lutanja evropskih arhitekata kasne faze modernizma. Moć “Arhitekture Bosne” da otvori novu perspektivu i nagovijesti izlaz iz ove krize je prepoznao i istakao Le Corbusier, koji je za nju napisao predgovor.

Knjiga je, osim toga,  grafičko-estetski fenomen prvog reda, nastao udruživanjem vanredno posvećenog dizajna prijeloma Juraja Neidhardta i krajnjih napora jugoslovenskog izdavaštva 1950ih godina: tehnički crteži, umjetničke arhitektonske skice, fotografije kombinovani su na način koji je trebao prikazati ljepotu regionalnog ambijenta Bosne. Ova kombinacija izuzetnog sadržaja i forme učinili su da Arhitektura Bosne i put u savremeno bude jedina knjiga prikazana na monumentalnoj izložbi o jugoslovenskoj arhitekturi Towards a Concrete Utopia – Architecture in Yugoslavia 1948-1980, postavljenoj u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku 2018. godine.  U vrijeme ekološke krize, nestajanja zajedničkog prostora i “investitorskih” projekata “Arhitektura Bosne” nam, u novom izdanju ANU BiH, ponovo dolazi kada je najpotrebnija: da nas podsjeti na moć arhitekture da se bori protiv dehumanizirajućih procesa modernosti prateći “zakone” lokalnog miljea.

AKCIONI FILM

U četvrtak, 6. jula 2023. godine u 20 sati u okviru filmskog repertoara “KONJIČKOG KULTURNOG LJETA“, Narodni univerzitet Konjic predstavlja akcionu avanturu “Indiana Jones and the Dial of Destiny“ REDATELJ: James Mangold  |  ŽANR: akcija, avantura ULOGE: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Phoebe Waller-Bridge

SADRŽAJ FILMA:

Harrison Ford se vraća u ulozi najpoznatijeg profesora arheologije u petom filmu kultne franšize čija je radnja smještena u kasne šezdesete godine prošlog stoljeća, a čitava je priča povezana sa svemirskim programom.

IZLOŽBA

Na dvadeset i osmu godišnjicu genocida u Srebrenici Narodni univerzitet Konjic predstavlja Izložbu bosanskohercegovačkog umjetnika, akademskog skultora i slikara Adisa Lukača, pod nazivom ŠAHID-SVJEDOK. Riječ o izložbi koja se tematski bavi genocidom u Srebrenici, te ostavlja jedan fragment pomenutog užasa, a to je ZBJEG. Kroz različite umjetničke forme, ovom izložbom, se ostavljaju tragovi koji će na svoj način biti faktor očuvanja kolektivnog sjećanja.

Dužni smo biti ŠAHIDI-SVJEDOCI ISTINE, s toga budite sa nama na velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic u utorak, 11. jula 2023. godine s početkom u 20 sati.

AKCIONI FILM

U četvrtak, 13. jula 2023. godine u 20 sati u okviru filmskog repertoara “KONJIČKOG KULTURNOG LJETA“, Narodni univerzitet Konjic PREMIJERNO predstavlja akcionu avanturu „NEMOGUĆA MISIJA: ODMAZDA-1 DIO“

NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA – PRVI DIO
(MISSION: IMPOSSIBLE DEAD RECKONING PART ONE)

Režija: Christopher McQuarrie; Scenario: Christopher McQuarrie, Erik Jendresen; Zasnovano na televizijskoj seriji Bruce Gellera

Uloge: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Mariela Garriga, Henry Czerny, Shea Whigham, Greg Tarzan Davis, Charles Parnell, Frederick Schmidt, Cary Elwes, Mark Gatiss, Indira Varma, Rob Delaney

Producenti: Tom Cruise, Christopher McQuarrie; Izvršni producenti: David Ellison, Dana Goldberg, Don Granger, Tommy Gormley

U filmu NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA – PRVI DIO Ethan Hunt (Tom Cruise) i njegov IMF tim kreću u najopasniju misiju do sada: da pronađu novo, zastrašujuće oružje koje prijeti cijelom čovječanstvu, prije nego što padne u pogrešne ruke. U igri su sudbina svijeta i kontrola budućnosti, mračne sile iz Ethanove  prošlosti se približavaju i smrtonosna trka oko svijeta počinje. Suočen sa misterioznim, svemoćnim neprijateljem, Ethan je primoran da shvati da ništa ne može biti važnije od njegove misije, čak ni životi onih do kojih mu je najviše stalo.

Slični članci

Back to top button