DruštvoHercegovinaVijesti

Špago: Operacija oslobađanja Mostara zaslužuje mjesto u vojnim udžbenicima

Deblokada grada Mostara na području IV. korpusa jedna je od najvažnijih i najbriljantnijih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), kazao je povodom 30. godišnjice pogibije brig.gen. Midhada Hujdura Hujke, deblokade Mostara i oslobađanja bjelopoljske kotline, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Esad Kosić.

– Značaj i svrha manifestacije “Putevima pobjede ARBiH 1992.-1996.” je podsjetiti nove i mlade generacije da im se ne ponovi ovo što se nama događalo i da taj period upamte i drže u svom sjećanju i svojoj historiji kao jedan od najvažnijih trenutaka na teritoriji Hercegovine – kazao je Kosić.

Komandant 449. istočno-hercegovačke brdske brigade Šerif Špago istakao je da se operacija oslobađanja Mostara zaslužuje naći u mnogim vojnim udžbenicima.

– Riječ je o jednoj od najbriljantnijih pobjeda Armije RBiH u Mostaru, Hercegovini, ali i cijeloj BiH. Oni koji poznaju vojnu terminologiju, odnosno način izvođenja operacija, znaju da su tog 30. juna jedinice 41. motorizirane brigade, ali i druge jedinice IV. korpusa izvodile najsloženije borbene operacije. Imali smo oslobađanje Sjevernog logora, odnosno napad na utvrđeni objekat, kasarnu, imali smo oslobađanje Raštana, ubacivanje jedinica na prostor Bijelog Polja i oslobađanje bjelopoljske kotline. Siguran sam da ova operacija zaslužuje svoje mjesto u mnogim vojnim udžbenicima i da se izučava na mnogim vojnim školama jer nisam čuo da je u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu ijedan prostor uradio takvu akciju da se iz okruženja izvrši proboj, oslobodi se i spoji sa slobodnim teritorijem i drugim jedinicama ARBiH – kazao je Špago.

Mišljenja je kako je do ove operacije moralo doći.

– To je bilo nužno kako bismo prije svega osigurali da Mostar ostane ono što je i danas, jedini multietnički grad u BiH. Da nije bilo te operacije ko zna šta bi se događalo u narednim periodima na prostoru ovog grada – kazao je Špago.

Zamjenik komandanta IV. korpusa Armije RBiH Safet Oručević kazao je kako je taj dan bio odlučujući za Mostar.

– Nije nikakva tajna da je naša sudbina bila namijenjena, u tom užasnom obruču, da završimo kao Srebrenica. Ostali smo bez hrane, vode i municije, trebali smo biti poubijani i završiti u Neretvi, što su naši neprijatelji otvoreno govorili. Mi smo imali unutrašnje snage, svi zajedno smo se organizovali i napravili briljantnu akciju koja je spasila grad i narod ovdje u Mostaru, a politički je promijenila karte koje su bile predviđene da podijele BiH. Akcija je promijenila i ukupna događanja u BiH, čak i na vojnom planu da se nakon toga nije krenulo prema bržem miru, mislim da bi rezultati ARBiH u narednom periodu, motivirani ovom akcijom, bili mnogo veći i značajniji – kazao je Oručević.

Pozvao je sve građane Mostara, ali i šire, da se sjete ovog dana.

– Mi ga ne slavimo, mi ga obilježavamo, on je za nas i dalje pun tuge i boli zbog naših poginulih boraca, ali i svih žrtava u nesretnom ratu koji se dogodio, te da sutrašnjom akademijom odamo priznanje našem komandantu Hujki koji je predvodio tu akciju, kao i svim drugim živim herojima koji su zaslužni da je Mostar opstao – naveo je Oručević.

Ratni komandant 41. motorizirane brigade Armije RBiH brigadir Esad Humo kazao je da je upitno kako bi završili Mostar i Hercegovina da nije bilo navedene akcije.

– Moram još jednom napomenuti da je ovo bio prijelomni i ključni trenutak i za Mostar i za Hercegovinu jer je ovaj naš proboj, odnosno spoj sa slobodnim teritorijem omogućio da ovaj prostor održimo do kraja, odnosno do Washingtonskog sporazuma i mira – kazao je Humo. (fena)

Slični članci

Back to top button