DruštvoKonjicNVOPolitikaSvijetVijestiZanimljivosti

JAČA SARADNJA Konjic posjetila italijanska vijećnica, Barbare Bonciani

Posjetom Barbare Bonciani vijećnice italijanskog grada Livorno Konjicu i sastankom sa gradonačelnikom Ćatićem definisana institucionalna saradnja ova dva grada.

Vijećnica grada Livorno Barbara Bonciani, direktor organizacije Iscos Toscana Antonio Cerqua i predstavnica organizacije Iscos Emilia-Romagna i Iscos Nazionale Tamara Cvetković, boravili su u posjeti Gradu Konjicu, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Nakon dvogodišnjih aktivnosti na uspostavi saradnje, današnjim sastankom sa gradonačelnikom i predstavnicima ustanova, organizacija i udruženja, saradnja Konjica i Livorna ušla je u novu fazu, koja će podrazumjevati skoro potpisivanje Sporazuma prijateljstva.

– Čast nam je i zadovoljstvo što smo danas u Konjicu u misiji uspostavljanja čvršće saradnje. Ubjeđena sam da Livorno i Konjic imaju puno mogućnosti za različite razmijene bilo na polju kulture, obrazovanja, turizma ili sporta. Iz današnjeg susreta na kojem se zahvaljujem gradonačelniku i predstavnicima pojedinih ustanova i nevladinih organizacija, treba da se stvori čvršći okvir za saradnju. U svrhu uspostavljanja dogovora na tom planu mi ćemo se u narednim danima sastati i sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini i definisati pojedinosti na tom nivou – kazala je Barbara Bonciani vijećnica italijanskog grada Livorno i savjetnica za međunarodnu saradnju.

– Upoznali smo divne ljude, jedan prekrasan grad koji nas je oduševio susretljivošću ljudi koje smo upoznali, bogatstvom prirode i kulturnim vrijednostima, zaista smo uživali – naglasila je Bonciani nakon obilaska Konjica.

– Sa velikim zadovoljstvom smo ugostili prijatelje iz italijanskog grada Livorno i razgovarali o aktivnostima koje nas povezuju i koje su zajedničke, kako da ih unaprijedimo, kako bismo išli ka potpisivanju Sporazuma prijateljstva. Nadam se da će u narednom periodu imati priliku kako naši izviđači, tako i naši srednjoškolci da u sklopu naše razmijene, posjete Livorno i mladi iz Livorna posjete naš grad te da će saradnja koja je do sada bila na nivou nevladinog sektora preći na institucionalni nivo i biti uspješna na zadovoljstvo svih.

Do saradnje je došlo zahvaljujući djelovanju Udruženja žena “Nera” Konjic, koje je pokrenuto uz pomoć organizacije ISCOS, koja je dio aktivnosti koje se odnose na povezivanje Konjica i Livorna.

Slični članci

Back to top button