DruštvoHercegovinaPolitikaVijesti

Šta sadrži Strategija mladih HNK-a?

Analizirati probleme i potrebe mladih te utvrditi realne strateške ciljeve koji će omogućiti mladima programe za poboljšanje njihovog statusa u svim životnim aspektima cilj je dokumenta o Strategiji mladih HNK-a koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine HNK-a, piše federalna.ba

Posebna pitanja prilikom izrade Strategije usmjerena su na to da budu realno ostvariva te na probleme koji mogu biti riješeni u okviru nadležnosti kantonalnog nivoa. Strategija je urađena u skladu sa Strategijom razvoja HNK-a za period od 2023. do 2028. godine.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) ističe kako im je želja da ovim dokumentom otvore prostor da već od naredne budžetske godine imaju rezervisana sredstva i za upisnine – prema njima, one bi kroz četiri godine dosegle takav nivo da na javnim univerzitetima u HNK-u bude besplatan studij.

Posebnu pažnju treba posvetiti predškolskom obrazovanju koje se reflektira na život mladih, poručili su iz Skupštine HNK-a.

“Kroz druga rješenja – da li je to zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju ili je drugo rješenje koje bi porodicama koje imaju potrebu za predškolskim odgojem dali adekvatan odgovor ili mogućnost da to rade na najbolji mogući način”, navodi zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Džafer Alić (SDA).

Strategija će obuhvatati i mjere za pronalazak posla, pitanja strukovnih škola, prekvalifikacija te rješavanje stambenog pitanja, oslobađanjem poreza na promet prilikom kupovine prve nekretnine.

“Mislimo da je zrelo vrijeme da se donese jedan kvalitetan zakon koji bi smanjio na najmanju moguću mjeru mogućnost manipulacija tom pogodnošću s jedne strane, a s druge strane mladima koji su zasnovali porodicu da na taj način participiramo u stvaranju pretpostavke kako bi mogli normalno funkcionirati”, dodaje Martinović.

Iz Vijeća mladih Grada Mostara napominju da se mladi u HNK-u nalaze u nezavidnom položaju, te vjeruju da bi ispunjavanje stavki iz strategije moralo donijeti pozitivne rezultate.

“Pa, mora donijeti jer to je jedini mehanizam za nas mlade koji imamo, koji nam garantuje da će se nešto i desiti jer mi na osnovu tog dokumenta možemo pozvati i nadležne na odgovornost, možemo reći obavezali ste se da ćete uraditi to i to – hajde da vidimo gdje su rezultati za to i to”, kaže Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara.

Veliki problem u HNK-u, kao i u ostatku države, jeste iseljavanje mladih. Ispunjenje ciljeva ove strategije, osim poboljšanja uslova života, trebalo bi spriječiti ili umanjiti nastavak odlaska mladih iz ovog kantona.

(federalna.ba)

Slični članci

Back to top button