BiHDruštvo

Premijera filma “Kalinovik, više od zločina” Avde Huseinovića 22. juna u Sarajevu

Premijera dokumentarnog filma “Kalinovik više od zločina”, autora Avde Huseinovića bit će upriličena 22.juna u Multimedijalnom centru Općine Novi Grad.

Dokumentarni film je priča o velikim zločinima srpskih snaga – pripadnika Vojske i MUP-a RS – na području općine Kalinovik 1992. Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa tog područja odvedene su i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 osobe.

– Logor u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku, logor Barutni magacin, prevoj Rogoj, Mehka brda, Tuzlakova štala u Ratinama i Tuneli u Miljevini su lokaliteti koji simboliziraju jedne od najtežih zločina na tlu Bosne i Hercegovine i po monstruoznosti se mogu nazvati, zločinima koji su više od zločina – navodi se u saopćenju Udruženja “Istina Kalinovik '92”.

Ističu da su zločini u Kalinoviku sastavni dio zločinačke strategije, koja se sprovodila od 1992. do kraja agresije 1995. na cijelom području okupiranih općina u Republici BiH.

– Ono po ćemu se Kalinovik posebno izdavaja jeste i činjenica da je komandant Glavnog štaba srpske vojske u Bosni general Ratko Mladić, u ovoj općini u kojoj je rođen, komandovao ubistvima svojih komšija, školskih drugova, porodičnih prijatelja – kaže se u saopćenju.

Fena

Slični članci

Back to top button