BiHDruštvoKonjicMagazinNVOPROMOSportSvijetVijestiZabavaZanimljivosti

STIŽU NAJJAČI U KONJIC: Razgovor sa Adnanom Alagićem, organizatorom Balkanskog prvenstva u bodibildingu

Balkansko prvenstvo u bodibildingu po prvi put održava se u Konjicu (subota), 17. juna 2023. godine sa početkom u 14:00 sati u kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu.

RAZGOVARALA: Sanela Muhibić / novikonjic.ba

Konjičanin Adnan Alagić u svojoj bogatoj sportskoj karijeri ostvario je izuzetne rezultate na internacionalnim takmičenjima u fitnessu i bodybuildingu. U oktobru prošle godine uz vodstvo trenera Petra Klančira u slovenskom Kopru ostvario je historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu.

Alagić je osvojio prestižnu titulu IBFF Olimpia amateur champion 2022. u kategoriji Mr. Physique na najvećem takmičenju u bodybuildingu i fitnessu te postao prvi Bosanac sa osvojenom Pro Card u IBFF-u.

Njegov respektabilan sportski rezultat otvorio mu je širom vrata IBFF saveza te je Adnan ove godine odlučio u svom gradu organizovati Balkansko prvenstvo u bodibildingu što nam je bio i povod za razgovor za naše čitatelje.

Kako ste došli na ideju da u Konjicu organizujete Baklansko prvenstvo u bodybuildingu i fitnessu?

Već godinama se bavim ovim sportom i uspješan sam učesnik na mnogim svjetskim prvenstvima, tako da sam zahvaljujući upravo svojim rezultatima i dobio ovu organizaciju IBFF-a, odnosno organizovanje Balkanskog prvenstva u Konjicu, koje će se održati 17. juna u skopu manifestacije Dani grada Konjica, što mi čini posebnu čast.

Sigurno ste ponosni i na činjenicu da ovakvo jedno prvenstvo organizujete u Vašem rodnom gradu. Šta nam možete reći o tome?

Za jednog sportistu ovo je zaista veliki ponos i veliki izazov. Ovom vrstom sporta se malo ko bavi u našem gradu pa sam nastojao da upoznam naše sugrađane i o ovoj vrsti sporta. Prvi put se organizuje nešto ovako u našem gradu, a ako sve prođe kako treba najvjerovatnije bi mogli dobiti licencu i nešto slično te organizovati i Evropsko prvenstvo u Konjicu u narednim godinama.

Koliko učesnika očekujete i iz kojih sve zemalja dolaze?

Trenutno još nismo precizirali broj učesnika, jer se broj mijenja iz dana u dan, a zavisit će malo i od same finansijske situacije. Takmičare ćemo imati iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Moldavije, Grčke, Turske, Poljske, Bugarske, Makedonije, Italije, Slovačke i Mađarske. Ni ovi podaci nisu zvanični, tako da je mogući dolazak takmičara i iz još nekih zemalja, a sve ove podatke  će posjetitelji moći čuti na sami dan prvenstva.

Kada očekujete prve takmičare u našem gradu?

Prve takmičare očekujemo dan prije, u petak, a ostale na sami dan takmičenja. Za njih imamo planirani tok aktivnosti, odnosno upoznavanje našeg prelijepog grada. I za ostale takmičare, također planiramo iste aktivnosti poslije takmičenja.

Ovom vrstom sporta  se bave i muškarci i žene. Da li žene možemo očekivati na ovom takmičenju?

Da. Na ovom takmičenju pored muškaraca očekujemo i veći broj žena i sve su to izvrsni takmičari i takmičarke.

Da li takmičari mogu očekivati određenu vrstu nagrada? Možete li nam približiti sam način takmičenja?

Za sve takmičare planiramo određenu vrstu nagrada, a najuspješniji će ponijeti i one najbolje. Samo takmičenje se radi na način da ćemo mi imati otprilike oko 30 kategorija. Iz svake kategorije se kasnije pobjednici sastaju u finalu i onda biramo najboljeg ili najbolju.

Vaš sport je specifičan i po boji koju takmičari nanose na sebe. Kako se to radi?

Pored prijava, doping kontrola naši takmičari pripremaju se i za bojenje tijela. To se može raditi kompresijom ili kremama. Ja mislim da kreme malo bolje daju taj sam efekat, postojanije su. Što se tiče doping kontrole ona će biti obavezna na takmičenju i poznato je da se može utvrditi šest mjeseci unazad šta je koji od takmičara koristio, ukoliko ima sumnje.

Koje sudije možemo očekivati na ovom takmičenju?

Na ovom takmičenju očekivao sam svog trenera, ali on nažalost neće moći doći zbog svog takmičenja koje ima 18. juna u Španiji. Sa nama će biti i predsjednik Svjetske IBFF federacije, Duško Madžarević.

Koja je Vaša poruka našim sugrađanima, ali i svima onima koji nas budu željeli posjetiti na sam dan takmičenja?

Prije svega, pozvao bih sve zainteresovane da nas posjete na sami dan takmičenja. Želja mi je da ovo približimo našim sugrađanima, kao i svim zainteresovanim koji će nam taj dan doći u posjetu, da uspijemo u realizaciji ove ideje i otvorimo put ka Evropskom prvenstvu. Svi ste dobrodošli!

Slični članci

Back to top button